mini vijver maken
mini vijver of waterschaal maken

Mini vijver maken

Voor een minivijver is geen tuin, terras, balkon of zelfs huiskamer te klein.
Waterschaal of mini vijver maken
Wilt u een stukje water in een kleine tuin creëren, op het terras of zelfs op het balkon, dan is een minivijver een goed idee. Zo’n klein waterpartijtje is rustgevend, mooi om te zien en ook nog eens veilig voor kinderen. Mini vijvers en waterschalen voor in huis zijn tegenwoordig kant en klaar te koop, maar zonder veel investering in geld, tijd en moeite kunt u zelf heel eenvoudig zelf zo'n mooie minivijver maken.
Mini vijver van oude stortbak
Wat u kunt gebruiken om een mini vijver te maken
In feite kan iedere pot, schaal, vat of ton waar water in kan, dienst doen als minivijver of waterschaal in huis. U kunt daarbij denken aan glazen of geglazuurde keramieken schalen, metalen emmers, zinken teilen, halve houten of kunststof vaten, een oude kunststof cementkuip of zelfs een oude gootsteenbak zoals hiernaast afgebeeld. Rond, vierkant, of welke vorm van container u ook maar kiest, in feite maakt hij niet uit als het maar waterdicht is of gemaakt kan worden en de binnenwand geen schadelijke stoffen aan het water af kan geven. De ideale maten zijn minstens 45-60 cm breed en een diepte van 25-50 cm. Dieper kan wel, maar dan moet u later met stapels bakstenen nogal veel verschillende niveaus gaan aanbrengen voor de verschillende planten (zie hieronder bij inrichting)
De container voor een minivijver geschikt maken
Een container voor een minivijver is geschikt als deze waterdicht is en het materiaal geen schadelijke stoffen aan het water af kan geven. Een schone kunststof, glazen of geglazuurde container kunt u zonder meer gebruiken maar als het nodig om de door u gekozen container eerst waterdicht te maken, dan hebt u een aantal opties. Een vloeibare coating, u kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld een vloeibare of spuitbare kunststof- of rubbercoating in meerdere lagen. Verzekert u er zich wel van dat deze geen schadelijke stoffen (geschikt voor vijvers) af kan geven. Bijvoorbeeld, gewoon bitumen dat op een dak van een huis wordt gebruikt is niet geschikt omdat het zelfs na droging nog giftige stoffen afgeeft. Vanzelfsprekend laat u, voordat u de container gaat vullen, de coating goed drogen. Ook kunt u ervoor kiezen om de binnenkant van de minivijver waterdicht te maken met vijverfolie. Als u een niet te dikke soort kiest, is deze tamelijk netjes en plooivrij aan te brengen. De bovenrand van de vijverfolie bevestigt u, in het geval van een houten container met nietjes of u slaat de folierand ca. 10 cm. om de bovenrand en snijdt hem netjes af als de container eenmaal volledig met water is gevuld. U dient de binnenwand van de container altijd te bekleden als er een risico bestaat dat het materiaal van de container schadelijke stoffen af kan geven. Denk hierbij aan metalen zoals koper en zink (oxideren giftig), maar ook aan bijvoorbeeld (geïmpregneerd) hout (geven loog en hars af), beton en sommige soorten kalkhoudend steen. Oplossend kalk zal het water een lage zuurgraad geven hetgeen slecht is voor planten en vissen. De (halve) houten vaten die tegenwoordig te koop zijn in tuincentra, enz. zijn niet waterdicht. Het zijn replica’s van de originele oude wijn-, sherry- of whiskeyvaten die wel waterdicht waren. Ook deze vaten moeten dus aan de binnenzijde van een coating of vijverfolie worden voorzien, temeer omdat ze vaak ook nog chemisch geïmpregneerd zijn tegen houtrot en de eikenhouten varianten looizuur af zullen geven.
Inrichten van een minivijver
Het is verstandig om een deel van de minivijver te vullen met grind, lavakorrels, vijversubstraat, of iets dergelijks. Hiermee creëert u niet alleen huisvesting voor nuttige bacteriën maar ook kunt u op deze manier (te) diepe containers minder diep maken. De minivijver kan dan worden gevuld met verschillende waterplanten. Omdat de verschillende plantensoorten ieder een eigen diepte nodig hebben, moet u diepteverschillen aanbrengen in de minivijver. Dit kan bijvoorbeeld heel goed door stapels bakstenen in de minivijver aan te brengen waarop de planten met hun pot worden geplaatst. Uiteraard is dit alleen mogelijk als uw container voldoende diep en ruim is. Een minivijver die buiten is geplaatst zal veel dieren aantrekken, misschien is er zelfs wel een kikker zo gecharmeerd van uw minivijver dat hij deze als vaste woonplaats kiest. Het is daarom verstandig om met een stuk steen of hout een mogelijkheid te creëren voor de amfibieën om vanuit uw minivijver op het droge te kunnen klimmen.
Mini vijver van een houten vat
Plastic bak als mini vijver ingegraven
Geschikte waterplanten voor een minivijver
Kies een samenstelling van waterplanten die niet te groot worden, die niet te snel groeien en de andere plantensoorten snel zullen overwoekeren. In het geval van een minivijver die buiten overwintert, zijn winterharde plantensoorten natuurlijk de beste keuze. De keus aan waterplanten is daarom minder groot dan bij een grote vijver. Gebruik voor het poten van de planten bij voorkeur vijvermandjes gevuld met vijversubstraat, eventueel kunt u ook vijveraarde gebruiken. Gebruik echter geen gewone potgrond of tuinaarde, dat is veel te voedingsrijk. Mandjes met vijveraarde dienen echter ook te worden voorzien van jute en te worden afgedekt om uitspoelen van de aarde en daarmee vertroebeling van het water en algenvorming te voorkomen.
Moerasplanten
Bij een minivijver met een diepte van minder dan 25 centimeter kunt u uitsluitend klein blijvende moerasplanten gebruiken. Geschikte moerasplanten zijn bijvoorbeeld kalmoes, beekpunge, dotterbloempijlkruid, waterdrieblad en moerasvergeet-mij-niet. Deze plantjes zet u met de wortels in het water langs de randen van de minivijver.
Drijfplanten
Drijfplanten zijn het makkelijkst en kunt u zonder eerst te poten in een mandje vrij in uw minivijver laten drijven. Ook deze plantensoort draagt bij aan het schoonhouden van het water doordat ze met hun drijvende wortels veel voedingsstoffen uit het water halen, voor schaduw zorgen en daarmee algengroei in uw minivijver voorkomen. De meer compacte soorten zoals het mosselplantje, ook wel watersla genoemd, zijn het meest geschikt voor minivijver en waterschaal.