Voer de Bij bij
Actie Voer de Bij bij

Voer de Bij bij

Actie Voer de Bij bij

Helaas wordt de helft van alle soorten wilde bijen bedreigd. Een van de oorzaken is een tekort aan voedsel, oftewel een tekort aan heerlijk geurige bloemen waar deze bijen op kunnen landen om nectar te verzamelen. Daarnaast is het voedsel dat er wel is eenzijdig. Door toedoen van de mens hebben de bijen het zwaar om aan hun voedsel te komen. Er wordt bijvoorbeeld tegenwoordig veel meer en eerder in het seizoen gemaaid dan vroeger en ook worden gewassen meer met gif bespoten. Hierdoor groeit klaver op veel minder plekken en heeft bijv. de hommel een groot probleem om te kunnen overleven.

Dus Schonevijver wil met deze actie, en hopelijk ook u, de bijen een handje helpen.
Daarom ontvangt u nu bij iedere bestelling een gratis zakje speciaal bloemzaadmengsel, speciaal voor de bijen, maar ook aantrekkelijk voor vlinders. En ook leuk voor u vanwege de mooie geurige bloemen die u zult krijgen.

De mix bevat verschillende wilde bloemen en 1 zakje is al goed voor 4 m2 aan geurige bloeiers. In het zakje vind je phacelia, boekweit, witte mosterd, koriander, alexandrijnse klaver, inkarnaatklaver, goudsbloem, karwij, bladrammenas, korenbloem, komijn, dille, wilde malve, venkel en barnagie.

Zaaiinstructie
Zoek een zonnig stukje grond uit waarvan je weet dat er in de zomer niet gemaaid wordt. We raden vooral aan om je eigen tuin / balkon te gebruiken, of bijvoorbeeld een akkerrand van een boer die je mag gebruiken. Vermijd natuurgebieden waar al een hoop groeit, zo verstoor je de natuurlijke balans daar niet.
Zorg dat de grond die je gaat inzaaien vrij is van begroeiing. Vergeet niet goed om alle wortels weg te halen! Planten concurreren met elkaar om voedingsstoffen en zonlicht, en je wil natuurlijk dat jouw zaadmix wint. Het is wel een goed idee om even na te denken voordat je iets uit de grond trekt. Een mooie vaste plant met veel bloemen kun je beter laten staan, maar een stukje gras verwijderen is prima. Of trek een paar tegels uit je tuin!
Maak de grond een beetje los, bijvoorbeeld met een schoffel. Doe dit maar een paar centimeter diep, want je wil het bodemleven niet te veel verstoren.
Strooi je zaden uit. Zaai zuinig, want een gram zaad is meestal al genoeg voor 1m². Je kunt een beetje tuinaarde strooien voor extra voeding.
Stamp de grond licht aan. Een klein dansje wil nog wel eens helpen. Als je buren zich afvragen wat je aan het doen bent, is dit een mooi moment voor een gesprek over bloemetjes en bijtjes.
Zorg voor water! Je kunt wachten op een lekkere regenbui, maar als het erg droog is moet je even met de gieter aan de slag na het zaaien. Ook zul je de plantjes geregeld water moeten geven als het water niet uit de lucht komt vallen.
Houd de maanden na het zaaien goed in de gaten wat er gebeurt. Zie je dezelfde planten opkomen die je bij stap 2 verwijderd hebt? Haal ze weer weg om jouw bloemen de meeste kans te geven.
Zaaien kan van april t/m juni

Wilt u nog meer doen, bouw dan een speciaal bijenhotel.
Kijk hier voor de instructies
Voor meer info en aanwijzingen kijkt u op de website van de initiatiefnemers.