Zwemvijver ontwerpen
Zwemvijver zelf aanleggen

Mogelijke ontwerpen voor zwemvijvers

Zelf een zwemvijver aanleggen
Een zwemvijver wordt meestal aangelegd met een moerasfilter. Hierdoor vindt er een natuurlijke zuivering zonder chemicalien van het zwemwater plaats. De watercirculatie van in een zwemvijver gebeurt middels één of meerdere pompen.
Pompen moeten altijd in een zogeheten droge opstelling worden toegepast.
Er mag nooit een pomp in het zwemgedeelte van de vijver of in de filterzone geplaatst worden!
Dit is levensgevaarlijk vanwege de stroomkabels en bovendien wettelijk verboden.


Werktekening zwemvijver 1

Werktekening zwemvijver 2

n.b.
De weergegeven schema’s zijn bedoeld als voorbeeld en aan te passen aan uw eigen situatie. Zo is het niet noodzakelijk om in een of meer plateaus voor zuurstofplanten te voorzien. Ze kunnen wel helpen om de waterkwaliteit te waarborgen, bijvoorbeeld als u in een kleiner moerasfilter voorzien hebt.

Een oplossing is om het water uit het zwemgedeelte te pompen via bodemdrains en skimmers in de rand. Hierdoor wordt de zwemvijver van bodemvuil en verontreinigen aan de oppervlakte ontdaan zonder dat er een pomp in het zwemgedeelte ligt. Het water wordt via PVC buizen met een doorsnede van 110 mm, afgevoerd naar een (filter/pomp)kelder of put.  
Bij een verwachte zware belasting van de vijver bijvoorbeeld, veel mensen die tegelijk gaan zwemmen in de warme zomer, kunt u eventueel extra maatregelen nemen om het water gezond en helder te houden.
U kunt dan een extra biologisch filter plaatsen al dan niet vergezeld van een UVC-lamp.