![]() |
Reigers, katten en andere rovers
|
Mogelijke oplossingen tegen reigerbezoek aan de vijver
Er zijn technische oplossingen bedacht zoals de reigerschrik die geluid maken en lichtflitsen geven, apparaten die waterstralen spuiten, drijvende spiegelende piramides en nepreigers die u bij de vijver kunt plaatsen. Helaas werken ze niet of maar van korte duur omdat de reiger er snel aan gewend is geraakt en zijn behoorlijk ontsierend voor uw tuin.
Te allen tijde een net direct boven het wateroppervlak gespannen houden helpt enigszins maar biedt geen fraaie aanblik. Een hoger gespannen net, daar loopt de reiger gewoon onderdoor.
Ook het spannen van dikke doorzichtige nylondraden over de vijver en de aanvliegroute vanaf het dak, kan de reiger zodanig en zo vaak doen schrikken, dat hij besluit om uw vijver als hopeloos te beschouwen. Wel bestaat er altijd een kans dat de reiger een andere route zal kiezen dan waar de draden gespannen zijn en zo alsnog uw vijver weet te bereiken. Zoals gezegd, het zijn slimme dieren en met een beetje pech moet u uw hele tuin overspannen met ontsierende nylondraden.
In Nederland en België gold de ijsvogel lang als een bedreigde soort, maar de laatste jaren is hun aantal in Nederland en België weer aanzienlijk toegenomen.
Daardoor komt het, dat er af en toe ook een tuinvijver door een ijsvogel wordt bezocht.
Het ijsvogeltje is prachtig om te zien met zijn fel blauwe en oranje kleuren.
Helaas is de ijsvogel wel een echte viseter en zijn ook uw vijvervissen niet veilig voor hem.
Een grote koi zal hij niet snel aanvallen, maar vissen tot een cm of 7 beschouwt de ijsvogel als een lekker maaltje.
De voorkeur van ijsvogels gaat wel uit naar stromend water zoals beken en rivieren en hij is tamelijk schuw, maar soms wordt toch ook een rustige tuinvijver bezocht.
De ijsvogel is vaak te vinden op een vaste uitkijkpost nabij het water vanwaar hij zijn prooidieren gadeslaat. De ijsvogel zit meestal onbeweeglijk stil op een vaste uitkijkplaats die zich zo'n één tot drie meter boven het water bevindt. Dat kan een over het water uitstekende tak van een boom zijn, maar ook beschaduwde overhangende struiken worden wel als uitkijkplaats gebruikt. Met zijn scherpe ogen kan hij in het water de precieze positie van zijn prooi bepalen, waarna hij op zijn prooi in het water duikt. De prooi bevindt zich meestal niet meer dan 25 cm onder het wateroppervlak, al kan de ijsvogel tot ongeveer een meter diep duiken.
De ijsvogel komt snel weer boven en verlaat direct met de vangst het water. Met één slag van de vleugeltjes, heft hij zich weer uit het water en vliegt naar zijn zitplaats, waar hij vervolgens het visje doodslaat tegen een tak of iets dergelijks. Hierna wordt de vis in zijn geheel ingeslikt waarbij de kop het eerst wordt doorgeslikt. Mocht de ijsvogel de vis niet met zijn snavel kunnen draaien dan wordt deze eerst in de lucht gegooid en weer opgevangen.
N.B.
De hierboven vermelde dieren zijn allemaal beschermd. De reigers en ijsvogels door de wet, de katten daarnaast ook nog eens door hun baasjes en dat betekent dus dat u ze geen leed mag aandoen.
Hoewel het heel begrijpelijk is dat u af en toe wanhopig of zelfs boos wordt als er weer een vis uit uw vijver is verdwenen, bedenk dat het voor deze dieren niet meer is dan een natuurlijk instinct dat ze jagen op uw vijvervissen omdat ze die nu eenmaal als hun hoofdvoedsel hebben.