Virussen en bacterien in de vijver

Virussen en Bacteriën

Virussen en bacteriën bij vissen
Vinrot
Vinrot bij vissen

Vinrot is een ziekte die regelmatig voorkomt bij koi en goudvissen. De ziekte ontstaat door 2 soorten bacteriën Pseudomonas of Aeromonas. De bacteriën zijn niet altijd meteen een probleem. Maar wanneer de waterkwaliteit slecht is, vermenigvuldigt de bacterie zich razendsnel. Hierdoor kan dan Vinrot ontstaan. De eerste zichtbare symptomen bij de vissen zijn verandering in de kleur van de vinnen, dit is meestal lichtgrijs. In een wat later stadium beginnen de vinnen zichtbaar aangetast te worden. In dit stadium wordt de ziekte dan ook meestal pas ontdekt. Hoe langer de bacterie de kans krijgt zich te ontwikkelen hoe meer zichtbaar de vinnen aangetast raken. Het voorkomen van Vinrot is beter dan het genezen hiervan omdat deze ziekte vrij moeilijk te behandelen is. De zorg voor een goede waterkwaliteit staat dan ook centraal bij het voorkomen van vinrot bij vissen

Symptomen van Vinrot:
- Grijze melkachtige kleur vinnen
- Afgestorven stukken en rafelige vin
- Bloederige plekken op de vin

Voor de behandeling van Vinrot bij vissen bevelen wij het product Triclam aan (niet in ons assortiment)

Buikwaterzucht bij vissen
                          Buikwaterzucht
Buikwaterzucht bij vissen is een nagenoeg altijd dodelijke ziekte. Vaak is het ook meteen duidelijk dat de vis deze ziekte onder de leden heeft. Een van de eerste symptomen is een opgezwollen buik. Dit wordt naarmate de ziekte langer aanwezig is, steeds extremer.

Het ontstaan van de ziekte kent meerdere oorzaken zoals: Nierfalen, een tumor of een bacteriële infectie. In een later stadium van de ziekte gaan ook de ogen van de vis uitpuilen en gaan de schubben open staan, vissen met buikwaterzucht zien er dan uit als een zwemmende dennenappel. Ook bij Buikwaterzucht is het ontstaan vaak te wijten aan een slechte waterkwaliteit, stress e.d.
De ziekte is erg agressief en behandelen is meestal niet meer effectief.

Symptomen van Buikwaterzucht bij vissen:
- Opgezette buik
- Uitstaande schubben
- Uitpuilende ogen
- Evenwichtsproblemen, moeilijk zwemmen