Moerasplanten of helofyten
Moerasplanten of helofyten

Moerasplanten of helofyten

De zuiverende planten voor uw vijver
Helofyten en moerasplanten
De meeste helofyten ofwel moerasplanten zijn gras- of rietachtig maar er zijn er ook met een langwerpig blad.Er zijn heel veel soorten die bloeien met prachtige bloemen, maar allemaal hebben ze een sterk wortelstelsel waarmee ze veel voedingsstoffen uit het water halen. Door deze functie zijn ze uitstekend te gebruiken om de vijver helder en schoon te houden.Door een zorgvuldige keuze te maken tussen de verschillende planten en de verschillende bloeiperioden, kunt u het hele seizoen prachtig bloeiende helofyten in uw moerasfilter hebben. Let u bij de aanschaf ook op de verschillende hoogtes van de planten zodat u er altijd een mooi uitzicht op hebt.
Moerasplanten zijn waterplanten die in staat zijn om een droge of koude periode te overleven vanwege hun wortelstelsel.Echter, niet iedere moerasplant is geschikt als helofyt voor filteringsdoeleinden.Helofyten nemen zuurstof op en transporteren dit in kanaaltjes (Aerenchyma) naar beneden en geven het af bij de wortels.Daardoor ontstaan rondom de wortels kolonies met bacteriën die middels oxidatieprocessen zorgen voor voedingsstoffen die de planten opnemen voor hun ontwikkeling.
aerenchyma
Enkele tips voor een goed werkend plantenfilter:
 • Plaats 8-10 planten of plantenpollen per m2 filteroppervlak
 • Plaats de planten 'naakt' in het substraat en nooit in een mand met aarde
 • Plaats meerdere soorten indien mogelijk, maar nooit teveel verschillende
 • Zet de soorten in groepjes bij elkaar, dat vergemakkelijkt het onderhoud
 • De meest geschikte helofyten voor filtering zijn de volgende:LissenKalmoes
  Dwerg lisdodden
  Zegge
  Biezen
  Waterkers
  Pijlkruid
  Egelskop
  Beekpunge
  Waterweegbree

Maar uiteraard kunnen alle moerasplanten ook worden aangewend om een mooie vijverrand te maken of ze op andere ondiepe plek in het water mooi te laten bloeien.

Kijk voor meer informatie over moerasplanten op het overzicht op de volgende pagina.