koi
Koi

Koi of Koikarpers

Koi, vissen als zwemmende juwelen

Koi, de oorsprong van de hobby
Bij wijze van voedselvoorziening, kweekten de Japanse boeren karpers. Ze ontdekten dat sommige karpers mooier gekleurd waren dan anderen. Opvallend mooi gekleurde karpers werden apart gehouden en er werd mee verder gekweekt. Op deze manier ontstond een aantal soorten met aparte kleuren en tekeningen. Nadat de eerste veelkleurige koi werden tentoongesteld, is deze fascinerende vissoort langzaam maar zeker aan zijn opmars door de hele wereld begonnen en is hij nu in veel vijvers te vinden.

Het houden van Koi
Het houden van koi is moeilijker dan een simpele vijver te maken en de koi erin plaatsen. Het vereist enige kennis te hebben van biologisch evenwicht en waterhuishouding, dit omdat koi grote vervuilers zijn en zonder speciale maatregelen al snel ziek worden door hun eigen afval. Het is dus echt een specialistische hobby, hoewel het houden van een of een paar koi in een gemengde vijver geen probleem zal vormen. Iemand die zich exclusief op het houden van koi wil richten zal echter met enkele zaken terdege rekening moeten houden. Zoals alle karpers, hebben koi de eigenschap hebben om in de bodem te woelen op zoek naar voedsel, daarbij de planten los te wroeten en ook op te eten. Koi zijn namelijk alleseters. Het is dus moeilijk om zonder speciale maatregelen planten in een koivijver te plaatsen. Om deze reden wordt bij speciale koivijvers gebruik gemaakt van uitgebreide filter installaties die het water schoon en gezond houden. Daarnaast is het aanbevelenswaardig om een plantenfilter aan te leggen, dit is een apart gedeelte bij de koivijver waar zuiverende planten in staan die het door de filters geproduceerde nitraat op te nemen. Tot slot, zijn koi tamelijk snelle groeiers en ze kunnen tot 90-100 cm lang worden, hetgeen betekent dat een koivijver fors bemeten moet zijn.

Er zijn ook enkele koiliefhebbers te vinden die de koi juist in een, voor een karper, zo natuurlijk mogelijk omgeving laat zwemmen. Dus geen dure technische filterinstallaties, slechts een moerasfilter, gewoon modder op de bodem en planten in de vijver. Ook maakt dit type koihouder zich in het algemeen niet zo druk over mogelijke parasieten, ziektes, eventueel andere aanwezige vijverdieren zoals kikkers, speciaal voer, etc. als de koihouder met een meer technische, meer steriele, vijver dat doorgaans wel doet. Het is begrijpelijk dat de houder van extreem dure koi, uiterst voorzichtig omgaat met zijn huisdier en elk risico vermijden wil. Toch blijft de koi, hoe duur ook, gewoon een karper en dus een hele sterke vis die ook prima kan gedijen in een niet volledig gecontroleerde omgeving.
Hoe dan ook, mits aan de juiste voorwaarden is voldaan, is de koi een dankbare en hele mooie  vis voor de vijverliefhebber en met een beetje geduld ook nog eens eenvoudig handtam te krijgen.

Een koi heeft baarddradenDure hobby?
De populariteit van de koi is gedurende de laatste decennia fors toegenomen. Ze worden veel geïmporteerd en er wordt veel mee gekweekt om zo mooi mogelijke koi te krijgen. Ook worden er regelmatig koishows met keuringen en ‘Grand Champion’ verkiezingen georganiseerd. Voor de mooiste en grootste exemplaren worden zeer hoge bedragen betaald door de liefhebbers.
Sinds enkele jaren zijn ook de in Israel, Taiwan, Thailand en Maleisië en zelfs lokaal gekweekte koi erg in opkomst in de Europese landen, dit omdat ze een stuk aantrekkelijker zijn geprijsd. Een kleine koi, zonder potentiele showkwaliteit is nu al voor een paar euro's te koop. Een uitkomst voor de gemiddelde vijverhouder, maar de doorgewinterde koihobbyist blijft toch trouw aan zijn, meestal dure, uit Japan geïmporteerde koi omdat hij deze als de enige echte beschouwt.

Koi variëteiten
De verschillende soorten koi worden onderscheiden door hun kleuren, patronen en de onderlinge verhoudingen daar in. Al deze variëteiten hebben een eigen (Japanse) naam en aan de hand hiervan worden de koi op shows en keuringen ingedeeld in klassen.

 De belangrijkste hoofd- en tentoonstellingsvariëteiten

 Kohaku

 wit met rode patronen

  kohaku 

 Taisho Sanshoku (Sanke)

 wit met rode en zwarte patronen

  sanke

 Showa Sanshoku (Showa)

 zwart met witte en rode patronen

  showa

 Asagi

 licht blauwe glans aan de bovenkant en rode glans aan de onderkant

  asagi

 Shusui

 een lijn met blauwe schubben op de rug

  shusui

 Bekko

 wit, rood of geel met zwarte vlekken

  bekko

 Utsurimono

 zwart met rode, witte of gele patronen

  utsurimono

 Goshiki

 (gedeeltelijk) zwart met rode, witte, bruine en blauwe vlekken

  goshiki

 Ogon

 effen rood, oranje, platina, geel of zilverkleur, al dan niet metaalachtig

  ogon

 Kawarimono

 de overige niet-geclassificeerde kleuren en patronen

  kawarimono
     

 Doitsu

 Van bijna alle bovengenoemde variëteiten zijn er ook schubloze varianten

  doitsu

 


Vlinderkoi of Butterfly KoivlinderkoiWaterdraak
Deze variant met haar lange gesluierde vinnen wordt in het algemeen niet aanvaard als ‘échte koi’ en wordt op de Europese en Japanse koishows zeker niet erkend als variëteit.
In de Verenigde Staten is deze variant meer gangbaar en populair en wordt daar ook als aparte categorie gekeurd.
De vlinderkoi is fletser van kleur dan de andere koisoorten en heeft, behalve een sluierstaart en -vinnen, twee tot drie keer zo lange baarddraden als de ‘gewone’ koi. Dit is ook de reden dat ze wel ‘Waterdraak’ worden genoemd.
Ondanks dat het door de koi-fanaten niet als een echte koi wordt gezien en u er geen keuringen of shows mee zult winnen, is het wel een aparte vis om te zien.