steuren in de vijver
Steuren

Steuren

Populair, maar in feite ongeschikte vijvervissen
Steuren zijn de laatste jaren geliefde vijvervissen geworden. Ze zien er exotisch uit, zijn snel handtam te maken en, zo wordt er door de handelaar verteld, ze zijn ook nog eens ongevoelig voor ziekten en parasieten. Een steur zou net zo gemakkelijk te houden zijn en net zo sterk zijn als een gewone goudvis…….
Een ideale vijvervis zult u denken, maar niets minder is waar. Wat er namelijk door de verkoper van steuren niet bij wordt verteld, vaak uit gebrek aan kennis, is dat van de ongeveer 20.000 steuren die in Nederland worden geïmporteerd en verkocht, het overgrote deel binnen het eerste jaar in de vijver sterft. Het is niet voor niets dat de Dierenbescherming ijvert voor een totaal verbod op de handel in steuren.
Steuren zijn hele bijzondere vissen en vergen een hele speciale verzorging.
Ze hebben ze koel, helder, stromend en zeer zuurstofrijk water nodig.
Daarnaast moeten ze meermalen daags worden gevoerd met speciaal steurvoer, willen ze niet verhongeren. Als aan deze voorwaarden niet wordt voldaan, ondervinden ze veel stress en sterven ze nogal snel.
Een andere belemmering voor het houden van een steur is het gebrek aan ruimte in onze doorsnee vijvers. Volwassen steuren zijn meters lange vissen en zijn niet bepaald wendbaar omdat ze alleen maar vooruit kunnen zwemmen.
Tot slot, de volwassen steur is een zeevis en geen zoetwatervis!  Op een paar uitzonderingen na, leven steuren in zee en trekken alleen naar zoet water om te paaien, waarna de jongen weer naar zee trekken. Eigenlijk kan een steur in de vijver (dus zonder zeewater) niet tot wasdom komen.
Waarom ze dan toch zoveel worden aangeboden? Simpelweg omdat u er voor betalen wilt......
Bent u echter bereid om ondanks bovenstaande toch deze bijzondere vissen te gaan houden, houdt u dan rekening met het volgende en bereidt u zich goed voor voordat u een steur aanschaft.
De ruimte in de vijver
Steuren kunnen alleen vooruit zwemmen, zijn niet zo wendbaar als andere vijvervissen en hebben veel zwemruimte nodig.
Gaat u uit van ongeveer 10 keer de lichaamslengte van de vis. Een steur van 40 cm lang heeft dus al een vijver nodig van minstens 4 meter lang en dan moet u er nog rekening mee houden dat de steur nog flink zal groeien. Kijk hier onder maar eens welke lengte een steur kan bereiken. Steuren zwemmen vlak over de bodem en het liefste langs de randen van de vijver. U moet er dus voor zorgen dat de randen en bodem vrij zijn van obstakels, planten en draadalgen anders zullen ze hierin met hun beenplaten verstrikt raken of zich verwonden. Ook staan draadalgen erom bekend dat ze steuren nogal eens verstrikken.
De waterkwaliteit
Steuren hebben beslist schoon, helder en zuurstofrijk stromend water nodig, het liefst water met een lage temperatuur. Als u dat in uw vijver niet kunt realiseren of uw water warmt te snel op, kunt u beter geen steuren gaan houden.
Het voeren van steuren
De steur heeft speciaal voedsel nodig. Het is een zinkende soort die een extra hoog gehalte aan proteïnen en vitaminen bevat.
Zie ook ons Premium Steurvoer
In vijvers waarin ook andere vissen, sterven de meeste steuren door ondervoeding.
Een steur is niet wendbaar, zwemt langzaam en heeft een slecht gezichtsvermogen. Dit betekent dat de andere vissen vaak het steurvoer van de bodem af hebben gegeten voordat de steur het heeft opgemerkt. Het is dus van belang om erop te letten dat de steur voldoende voeding krijgt.
Steuren zijn kalm en niet schichtig dus u kunt ze bepaalde dingen aanleren als het gaat om aannemen van voedsel. Zo kunt u ze trainen om telkens het voer uit uw vlakke hand te eten of u kunt proberen om telkens de steur aan één kant van de vijver te voeren en de andere vissen aan de andere kant.
Het beste werkt echter toch wel het voeren van de steur met behulp van een verticale PVC buis.
U legt een lichtgekleurde tegel, plavuis, of iets dergelijks op de bodem langs de rand van de vijver zodat u kunt zien of de steur het voer ook daadwerkelijk eet. Op deze tegel, plaatst u verticaal een PVC buis waarin u van bovenaf het steurvoer in gooit. Op het moment dat de steur in de buurt is, tilt u de buis iets op waardoor het voer op de tegel komt te liggen en beschikbaar is voor de steur.
Op deze manier voorkomt u dat de andere vissen het steurvoer opeten voordat de steur het heeft gevonden.
Vanwege de benodigde vitaminen dient het hoofdvoedsel steurvoer te zijn maar als bijvoer kunt u de steuren ook, al dan niet levende, regenwormen, meelwormen, muggenlarven en tubifex geven.
Door ze dit voer met de hand aan te bieden, kunt u de steur trainen om altijd uit uw hand te komen eten.
Voer nooit teveel in eens, liever 3 keer per dag een beetje dan teveel in één keer. Steuren hebben maar een heel kort spijsverteringsstelsel en teveel ineens voeren kan leiden tot verstoppingen.
Let erop dat steuren bij dalende watertemperaturen langer actief blijven dan andere vissen en dus langer doorgevoerd moeten worden.
Bij een watertemperatuur van lager dan 5° C stopt u pas helemaal met voeren het voeren van de steur. Tussen de 5 en 10° voert u ze eens per week en bij temperaturen hoger dan 10°C dagelijks.
Het kopen van steuren
Als u een steur gaat kopen, let u dan op de volgende zaken.
Het water waarin de steuren zitten moet schoon, fris van temperatuur en helder zijn. Uiteraard is de vijver of bak waarin ze zitten ook schoon.
Kijk of de steuren krachtig rondzwemmen en niet stil op de bodem liggen of aan de oppervlakte hangen. De steuren moeten er goed doorvoed uitzien,dus geen ingevallen buik of holtes achter de borstvinnen vertonen en uiteraard mogen ze ook geen beschadigingen hebben.
Laat de zak of container waarin u de steur naar huis vervoert van extra zuurstof voorzien.
Koop geen steuren kleiner dan 25 centimeter tenzij u van de verzorging een dagtaak wilt maken. Steuren tot 20 centimeter moeten namelijk om de 3 uur worden gevoed anders gaan ze dood.
Steuren van dat formaat zijn ongeveer 5 maanden oud en voor een vis die 2,5 tot 5 meter lang kan worden en een levensverwachting heeft van gemiddeld 120 jaar zijn ze nog veel te kwetsbaar. Helaas worden er steeds vaker steuren van ca. 10 centimeter aangeboden. Ook al kosten ze maar een tientje, koop ze niet!
Deze baby’s zijn vrijwel altijd ten dode opgeschreven
Verhandelde soorten steuren
Niet dat iedere vermelde soort geschikt is voor de vijver, maar onderstaande soorten worden door handelaars aangeboden.
Maak uw keus zorgvuldig!
Steur Sterlet
Sterlet (Acipenser Ruthenus)
Formaat: Max. 1,20 m
Herkenning: De kleinste van de aangeboden steuren en de minst ongeschikte soort. Hij lijkt wel wat op de Siberische steur, maar zijn neus is spitser en hij heeft witte vinranden. Er is ook een lichte albino variant die goed zichtbaar is in de vijver. De Sterlet is de enige steur die nog enigszins geschikt is voor een gemiddelde tuinvijver.
Beschrijving: Voorwaarde is absoluut helder, stromend en zuurstofrijk water. Ze komen oorspronkelijk voor in de rivieren Donau en Wolga en de volwassen dieren trekken niet naar zee.
Siberische steur of Baeri (Acipenser baeri)
Formaat: 2,5 m/200 kg
Herkenning: Donkerbruin, grijs of grijszwart en gemakkelijk te herkennen aan zijn lange puntige neus. Het puntje van de neus is wit. Op de rug en op de zijlijnen heeft de steur een rij stekelachtige beenplaten.
Beschrijving: Vermoedelijk zijn de verkochte steuren een ondersoort van de Siberische steur die voorkomt in het Baikal meer in Siberië. Deze vertoeft altijd in zoet water en zou dus beter geschikt zijn voor een vijver.
De Siberische steur wordt echter veel te groot om in een gemiddeld formaat tuinvijver te houden.
Siberische steur
Diamantsteur of Russische steur
Russische steur, Diamantsteur of Gueldenstaedti (Acipenser Gueldenstaedti)
Formaat: 5 m/500 kg
Herkenning: Donkergrijs met een witte buik en witte vinranden. Hij heeft drie rijen witte beenplaten op zijn rug. Deze steur heeft een hele korte snuit
Beschrijving: De Diamantsteur komt oorspronkelijk voor in de Zwarte Zee, de Kaspische Zee en de Zee van Azov. Een echte zeevis dus en alleen daarom al ongeschikt om in een vijver met stilstaand water te leven. Een Russische steur in de vijver zetten is vergelijkbaar met het plaatsen van een olifantenkalf in een konijnenhok. Als het al goed zal blijven gaat met de steur en hij overleeft, dan groeit hij uit tot een gigant.
Eendenbeksteur, Spitssnuitsteur of Stellatus (Acipenser Stellatus)
Formaat: 2,5 m/80 kg
Herkenning: De Stellatus is een steur die ‘s nachts het meest actief is en overdag veel minder. Hij lijkt wel op de Russische steur maar zijn lijf is langer en dunner. Ze hebben een lange afgeronde neus als een eendensnavel.
Beschrijving: Ze komen voor in de Zwarte, de Kaspische en Egeïsche Zee. Echte zoutwater steur en ongeschikt om in een vijver met stilstaand zoet water te leven.
Steur Stellatus
Lepelsteur
Lepelsteur (Polyodon spathula)
Formaat: Max. 1,50 m
Herkenning: Eenvoudig te herkennen door de lange, lepelachtige en platte neus
Beschrijving: Mocht u deze soort ooit bij een handelaar tegenkomen, koop dan niets. Het is een beschermde diersoort, maar af en toe komt er een terecht in de handel. Ze worden in het buitenland nog gekweekt als consumptievis en soms geïmporteerd door scrupuleuze handelaren die veel geld vragen aan onwetende vijverbezitters die een heel bijzonder uitziende steur in hun vijver willen. Deze vissen mogen eigenlijk niet verkocht worden omdat ze met geen mogelijkheid kunnen overleven in een tuinvijver. Al vertelt de handelaar dat deze steur kan leven van steurvoer en zelfs kattenvoer, de waarheid is dat lepelsteuren leven van grote hoeveelheden watervlooien die ze met hun lepel uit het water zeven. Ze kunnen niet van de bodem eten en ook niet van de wateroppervlak. Gewoon vijvervoer en steurvoer zijn dus voor deze steuren niet geschikt. Lepelsteuren kunnen in een tuinvijver nagenoeg nooit overleven en een lepelsteur in een tuinvijver houden komt neer op regelrechte dierenmishandeling!
Koop deze steur niet!

Over de overige (vele) bekende en minder bekende steuren soorten kunnen wij kort zijn: het is inmiddels wel gebleken dat dit geen vijvervissen zijn. Ook niet kopen!