Schildpadden in de vijver
Schildpadden in de vijver

Schildpadden in de vijver

Een echt twijfelgeval

Om de vijver nog meer te verlevendigen, overwegen sommige vijverhouders om een of meer schildpadden in de vijver te zetten.
In principe is het mogelijk om schildpadden in de zomer in de vijver te houden, in de winter kan dat alleen als vijver verwarmd is.
Ook moet er een verwarmd droog nachtverblijf gecreëerd worden, anders zullen de schildpadden sterven door de kou.
Als dit niet doenlijk is, moeten de schildpadden in het najaar binnenshuis worden gehouden.
Verder dient u te zorgen dat de schildpadden niet kunnen ontsnappen (gaas o.i.d.) maar ook dat ze uit het water kunnen komen en kunnen opdrogen en opwarmen in de zon. Er zal dus iets van een strandgedeelte of een eilandje moeten zijn.
Houdt u er rekening mee dat dit meteen ook reigers uitnodigt.

Maar er zijn nog meer bezwaren tegen het plaatsen van schildpadden in de vijver.
Als u een natuurlijke vijver hebt met vissen en planten, grazen de schildpadden in korte tijd al uw vijverplanten compleet weg.
De waterplanten zullen dus moeten worden beschermd tegen de vraatzucht van de schildpadden.
Een vijver waarin geen planten meer aanwezig zijn verzuurt heel snel, met alle gevolgen van dien.
Dit wordt nog eens versterkt door de uitwerpselen van de schildpadden.

Verder, het zal u misschien verbazen, maar de meeste schildpadden eten ook vis en zijn daarbij in het water sneller dan u denkt.
Sommige eigenaars van vijvers dachten dat de vissen in de vijver ziek waren, maar het kwam door hun schildpad die ze in de vijver hadden losgelaten.
Er zijn gevallen bekend van vissen waar hele happen uit waren en zelfs die compleet doormidden gebeten waren.
Maatregelen moeten dus worden genomen om de schildpadden van de vissen af te schermen.

Ook moet u rekening houden met de graaflust en de scherpe klauwen van de schildpadden.
Als u een vijver hebt gemaakt van vijverfolie is er kans op beschadiging van de folie waardoor de vijver lek kan raken.

Tot slot, schildpadden in een vijver hebben de neiging om heel erg hard te groeien, meestal ken je ze na een seizoen in de vijver niet terug! Maar al te vaak worden ze dan bijv. in een stadsvijver uitgezet, niet doen!

Conclusie
Het kan dus eventueel wel, schildpadden in de vijver, maar dan moet het wel een speciaal op schildpadden ingerichte vijver zijn.
In een 'gewone' onverwarmde vijver en zonder dat er aanpassingen zijn gedaan, kunnen ze veel schade aanbrengen of zelf ernstig gaan lijden onder de omstandigheden in de vijver.
Iemand die zich meer verdiept heeft in het welbevinden van schildpadden gaf ons het nog volgende aan:
Deze subtropische dieren zijn in principe niet geschikt voor het vijverleven in Nederland. Het is gewoon te koud. Ook ’s zomers komen de dieren niet aan voldoende warmte-uren, zoals de rood- en geelwang schildpadden dat in het zuiden van de VS gewend zijn. Het voedsel wordt bij lagere temperaturen niet voldoende verteerd in het darmstelsel, waardoor na verloop van tijd gezondheidsproblemen bij deze dieren kunnen ontstaan. Hoewel de handel in deze exotische dieren in Nederland niet is verboden, verdient het dus aanbeveling om ze gewoon niet aan te schaffen. Het aanschaffen van jonge schildpadjes bedoeld voor een klein bakje in huis is helemaal uit den boze, dat valt te zien als een vorm van dierenmishandeling.

 

Maar het kan wel! Zie volgende pagina hier onder.