eenden in de vijver
Eenden in de vijver

Eenden in de vijver

Leuk maar desastreus
Het is zo leuk om onverwacht een koppel eenden op bezoek te krijgen in uw tuinvijver.
Het gepeddel, geduik en gesnater van de eendjes is een lust voor het oog en het oor.
Logisch dat veel vijverbezitters deze onverwachte gasten extra verwennen met een stukje brood.
Dan blijven ze misschien wel een poosje en wie weet, gaan ze zelfs wel broeden in onze tuin en zien we later van die schattige pluizige kuikentjes in onze vijver zwemmen........
Wij adviseren u om de eenden zo snel mogelijk en het liefst voorgoed weg te jagen!
Begrijpt u ons niet verkeerd, het is niet omdat wij deze dieren geen warm hart toedragen, maar eenden zijn in staat om binnen de kortste keren uw vijver totaal te ruineren en te veranderen in een vieze groene poel.
Dit komt door een combinatie van een aantal oorzaken:
Het hoofdvoedsel van eenden is waterplanten
Als u een eend met zijn achterste omhoog onder water ziet duiken dan is hij aan het grazen van de planten.
Uw vijverplanten gaan er binnen de kortste keren allemaal aan, niet in de laatste plaats doordat de eend ze ook gewoon in hun geheel uit de bodem trekt of woelt.
U moet weten dat een vijver zonder of met te weinig waterplanten geen biologisch evenwicht zal kunnen behouden en dat hij al snel groen en troebel zal worden.
Eend duikt naar voedsel
De ontlasting van de eenden
De vele ontlasting van de eenden in het water zorgt ervoor dat uw biologische filter zijn werk niet langer aankan.
Bij aanwezigheid van eenden komt er zoveel organisch afval in het vijverwater dat er een grote kans is op een ernstige mate van ammoniakvorming waaraan uw vissen kunnen sterven. Uw filter is berekend op een normale vuilbelasting (door bijvoorbeeld vissen en bladafval) en is zeker niet in staat om de extra belasting door de uitwerpselen van eenden op te vangen. Ook hierdoor wordt het vijverwater al heel snel groen en troebel door zweefalgen.
De stress bij de vissen
De levendigheid van de eenden zorgt voor nogal wat stress onder uw vissen, vooral in een wat kleinere vijver. Als gevolg van deze stress, al dan niet in combinatie met de bovengenoemde ammoniakvorming, is er een aanzienlijke kans dat uw vissen ziek worden of zelfs dood gaan.
Overdracht van parasieten en ziektes
Eenden zijn overal waar water is. Ze zitten de ene keer in een grote stadsvijver, dan weer in het open water en dan weer in een tuinvijver. Tijdens deze omzwervingen is de kans groot dat ze parasieten en ziektekiemen overbrengen van het ene water naar het andere. Dit gebeurt door bijvoorbeeld aanhechting aan de poten van de eenden maar ook door voedselopname waardoor de parasieten (eieren of larven) via de ontlasting in uw vijver terecht komen.U kunt zich voorstellen dat dit zorgt voor meer en andere ziektes dan waar u voor het eendenbezoek last van had
Conclusie
U hoeft niet meteen in paniek te raken als een eend uw vijver als zijn tijdelijke verblijfplaats uitkiest.
Als het slechts een kort verblijf is, zal het heus niet onmiddellijk negatieve gevolgen hebben voor uw vijver.
Toch is het raadzaam om de eenden niet aan te moedigen om zich langer in en bij uw vijver te vestigen, tenzij u definitief afscheid wilt nemen van uw mooie heldere en gezonde vijver.
In hele grote natuurvijvers is het natuurlijk minder erg als er zich een paar eenden vestigen, hoewel ook hier de eendenpopulatie in toom moet worden gehouden.
Maar voor de kleinere tuinvijvers is de eend, hoe gezellig ook, toch echt te groot en te risicovol.
Als u door bovenstaande nog niet bent overtuigd dat eenden slecht zijn voor uw vijver, dan raden wij u aan om eens een kijkje te nemen naar de eendenvijver van bijvoorbeeld een kinderboerderij.