Ontwerp van tuinvijver
Ontwerpen vijver

Het ontwerpen van een vijver

Voor welk type vijver u ook kiest, een goed ontwerp is belangrijk
Een mooie vijver in de tuin begint met een goed doordacht ontwerp en plan van aanpak.

Het totale project bestaat uit de volgende stappen:

  • De keus voor het type vijver, het te gebruiken materiaal , de grootte, de vorm en diepte
  • Het totale tuinontwerp met de locatie van de nieuwe vijver
  • Een plan voor het uitgraven van de bodemdieptes
  • De afwerking van de vijver

Het juiste materiaal

Een vijver gemaakt van vijverfolie
Het gebruik van vijverfolie voor de aanleg van een vijver is de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen. Het heeft dan ook vele voordelen; het is relatief goedkoop, oersterk en gemakkelijk te verwerken. Het is te verkrijgen in een dunne en soepele PVC uitvoering. Deze is tevens sterk en goed te verlijmen, vorst en UV licht bestendig. Een garantietermijn van 10 jaar is dan tegenwoordig ook geen uitzondering meer. Er is ook een PE variant, maar deze raden wij af omdat deze ook uithardt en daarbij , als deze eenmaal lek raakt, vrijwel niet te repareren is. Daarom is het aan te bevelen een goede kwaliteit PVC vijverfolie te kiezen. Als alternatief is er nog de tamelijk dure EPDM rubberfolie, deze gaat echter zonder problemen een jaar of 20 mee. Met deze soorten flexibele folie bent u in staat om vrijwel elke vorm aan uw vijver te geven, of het nu een heel modern en strakke vormgeving is of juist een meer natuurlijke vormgeving. Ook maakt het niet uit of het een kleine of juist een hele grote vijver gaat worden. Het is in verschillende breedtes en diktes op rol verkrijgbaar en kan eventueel speciaal voor u op maat gesneden en gelijmd worden.

Een voorgevormde kunststof vijver
Een voorgevormde kunststof vijver is in de meeste gevallen duurder dan een folievijver. Het voordeel van een voorgevormde kunststof vijver is dat hij sneller en eenvoudiger te plaatsen is. De bodem en zijwanden zijn dusdanig gemaakt dat er voldoende rekening is gehouden met plantdieptes etc. Behalve de prijs, zijn de nadelen uiteraard ook dat u aan bepaalde vaste vormen  gebonden bent, maar ook aan het meestal kleine formaat. De grootst verkrijgbare uitvoering van een voorgevormde vijver is ca. 4 x 2,5 m. Voorgevormde kunststof vijverbakken zijn te krijgen in PE, HDPE en Polyester. Deze volgorde kunt u ook aanhouden qua prijsopbouw en duurzaamheid.
Een gemetselde of betonnen vijver
Uit esthetische overwegingen kiezen sommigen ervoor om een vijver van beton te bouwen. Het bouwwerk bestaat meestal uit een gestorte bodem van beton waarop blokkenwanden van metsel- of lijmwerk geplaatst worden.  Op deze wijze worden strakke, soms deels of geheel , bovengrondse vijvers gecreëerd. Vanwege de strakke afwerking, wordt deze werkwijze voornamelijk gehanteerd voor koivijvers, stijlvijvers en soms ook zwemvijvers. In het geval van een zachte ondergrond is de bouw van een dergelijke vijver niet mogelijk zonder een juiste fundering. Verder speelt de grote waterdruk een rol bij de aanleg in verband met mogelijke scheurvorming. Om de vijver waterdicht te maken, wordt de binnenkant afgewerkt met een laag bitumen, polyester, vijverfolie en soms ook betegeld. De aanleg van een dergelijke vijver is erg kostbaar en een specialistisch bouwkundig karwei dat u beter aan een professional kunt overlaten. Denk u er ook aan dat een dergelijke vijver niet eenvoudig te verwijderen is in geval van een verhuizing. De aanleg van een betonnen of gemetselde vijver, laten we op deze website verder buiten beschouwing.
De juiste grootte
Behalve esthetische overwegingen zijn er ook andere overwegingen die u moet betrekken bij de keuze van de grootte van uw nieuwe vijver.  Als u grote vissen of veel vissen in uw vijver wilt hebben, moet u zorgen voor een behoorlijke zwemruimte. Uiteraard geldt dit ook voor uzelf in het geval van een zwemvijver.
Daarnaast en nog veel meer van belang, is dat een grotere vijverinhoud stabieler is dan een kleinere.
Kleine vijvers zijn slecht in evenwicht te krijgen en te houden door o.a. temperatuursschommelingen van het water en een evenredig klein zelfregulerend vermogen van de vijver. Neemt u, als het maar enigszins kan, de geringe meerkosten van een iets ruimer bemeten vijver voor lief. Deze wegen in een later stadium niet op tegen de teleurstelling van een slecht biologisch evenwicht en de extra kosten die u moet maken om het evenwicht in een kleinere vijver te kunnen handhaven.
De juiste vorm
Als u kiest voor een vijver met een natuurlijke aanblik, houdt u dan de lijnen van de rand zo vloeiend mogelijk. Voorzie geen grillige, uitspringende patronen in uw vijverrand. Hiermee krijgt u ‘dood water’ en broeiplaatsen voor allerlei parasieten in uw vijver. Ook concentreert zich op deze plekken veel vuil waardoor ongewenste rottingsprocessen kunnen plaatsvinden.
Overweegt u de aanleg van een ondiep strandgedeelte, dan moet u er wel rekening mee houden dat op deze plaats zich een sterke algengroei zal voordoen vanwege het snel opwarmende water op die plek. Ook is een ondiep strandje uitnodigend voor reigers en als u vissen in uw vijver hebt, ziet u deze bezoeker toch liever niet.
De juiste diepte is afhankelijk van het type vijver
Bepaal hier de juiste dieptes voor de verschillende vijverplanten

De juiste locatie
Neem een vel ruitjespapier en teken daar uw tuin op schaal op. Geef de locatie, formaat en de vorm van de vijver aan.
Natuurlijk kiest u een geschikte plaats uit voor uw nieuwe vijver, zowel qua beschikbare plaats als zichtbaarheid.
Toch zijn er nog meer zaken waar u aan moet denken bij het bepalen van een geschikte locatie.
Een vijver die de hele dag in de volle zon ligt, zal waarschijnlijk met algenproblemen te maken krijgen. Een betere plaats is de halfschaduw, een locatie waar de vijver ongeveer de helft tot 3/4 van de dag (6-7 uur) in de zon zal liggen. Dit is ook de reden dat veel mensen een vijver dicht bij het woonhuis of ander gebouw aanleggen.
Het is af te raden om een vijver aan te leggen onder naald- en loofbomen en struiken, dit omdat afvallend blad in de vijver zoveel mogelijk vermeden moet worden. Bijzondere aandacht is vereist indien er pruimen- of kersenbomen in de buurt van de vijver staan. In deze bomen overwintert namelijk de waterbladluis, een veelgeziene plaaggeest in vijvers.