Afwerking vijverrand
De vijverrand afwerken

Afwerking van de vijverrand

De vijverrand werkt u af zoals u hem het mooist vind
Vijverrand afwerken
De afwerking van de vijverrand is iets waar u waarschijnlijk tijdens het ontwerpen van de vijver al rekening mee hebt gehouden.
Immers, als u een zo natuurlijk mogelijke vijver wilt die helemaal opgaat in uw tuin, zult u waarschijnlijk kiezen voor een randafwerking met natuurlijke materialen of beplanting rondom de vijver aanbrengen.
Omgekeerd, als u een strakke vormgeving hebt gekozen, zult u ook de afwerking van de rand op een mooie strakke en stijlvolle manier willen doen.
De mogelijkheden voor de afwerking van de vijverrand zijn in principe eindeloos en evenals de keuzemogelijkheden voor het materiaal dat u ervoor gebruiken gaat.

 U kunt kiezen uit:

 • Keien of grind
 • Hout
 • Beplanting
 • Graszoden
 • Natuursteen of plavuizen
 • Turfblokken
 • Enz, enz.

Toch zijn er een paar zaken waar u rekening mee moet houden bij het afwerken van de vijverrand.

 • Vul altijd eerst de vijver geheel met water en wacht een week voordat u begint met de randafwerking. Door de waterdruk en het  'zetten' van het materiaal kunnen er problemen ontstaan zoals scheuren en barsten.
 • U moet er altijd voor zorgen dat de vijverrand iets hoger ligt dan de tuinaarde. Dit voorkomt het inspoelen van verrijkte en bemeste tuinaarde in de vijver. Als deze aarde in de vijver terecht komt, krijgt u met zekerheid te maken met algenproblemen en verzuring van de vijver.
 • Als u een steile, naar de vijver aflopende oever hebt, kunt u voor het beplanten ervan het beste speciaal hiervoor bedoelde kokosmatten op de tuinaarde aanbrengen. Dit voorkomt het inspoelen van de tuinaarde. U brengt de planten aan door een snee te maken in de kokosmat en de plant in de onderliggende aarde te poten. Na verloop van tijd ziet u door de plantengroei van de kokosmatten niets meer.
 • Zorg ervoor dat de randafwerking van de vijver stevig en vorstvrij is, zeker in het geval van overstekende delen zoals tegels en natuurstenen. Dat voorkomt niet alleen dat ze kantelen als u er op gaat staan, maar voorkomt een goede bevestiging met specie eveneens dat ze kapot vriezen in de winter. Let u overigens goed op dat er tijdens het aanbrengen van de vijverrand geen cement of specie in de vijver terecht komt.
 • Houten delen kunt u het beste vastschroeven op een onderliggende bakstenen vijverrand.
 • Het is beter om geen materialen te gebruiken die, als ze in voortdurend contact staan met het vijverwater, ongewenste of giftige stoffen kunnen afgeven. Dit geldt zowel voor metalen zoals koper, lood, tin en zink, maar ook bijvoorbeeld voor kalkhoudend gesteente en cement. U kunt gesteente eventueel wel impregneren alvorens u het aanbrengt.
 • Let ook op met het gebruik van turf(blokken). Deze zorgen heel snel voor een verzuring van het vijverwater als ze ermee in contact staan.
 • Als u (hard)hout wilt gaan toepassen als vijverrand, kiest u dan een soort die niet is geloogd of  ge├»mpregneerd omdat ook deze giftige stoffen kunnen afgeven. Ook het gebruik van larixhout is niet aan te bevelen vanwege de giftigheid ervan.
 • In het geval van een folievijver kunt u geen bamboe, riet of grote lisdodden langs de randen plaatsen. De wortelstokken ervan zullen het folie doorboren en de vijver zal lek raken. Bij een voorgevormde kunststof vijver is het plaatsen van rietsoorten wel mogelijk.
Verhoogde vijverrand
Een verhoogde vijverrand kan optisch heel mooi zijn. Het voorbeeld links is afgewerkt met stukken bamboe en houten planken. Ook is hier meteen verlichting rond de vijver aangebracht.
Op deze voorbeeldfoto ziet u dat de rand wordt afgewerkt met overstekende grindtegels op een bakstenen rand (rechterzijde van de foto). Uiteraard kunt u ook voor een andere tegelsoort kiezen.
Vijverrand met grindtegels
Vijverrand natuursteen
Een strakke vijver afgewerkt met een natuurstenen rand. Deze vijver vormt een prachtig optisch geheel met de rest van de tuin doordat de natuursteen in het terras doorloopt.