Vijverrand afwerken met bakstenen
Randafwerking met vijverfolie

Randafwerking van vijverfolie

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het goed en netjes afwerken van de rand vijverfolie

Het mooist is om de folierand onzichtbaar weg te werken met de randafwerking van de vijver.
U kunt de rand van vijverfolie strak en stevig afwerken door hem over een rand gemaakt van bakstenen te vouwen en daar overheen de randafwerking te maken. U kunt de stenen ook nog aan elkaar metselen om een nog meer stabiele rand te creëren.
Op deze manier zorgt u niet er alleen voor dat de rand van vijverfolie goed en plooiloos vast zit, maar eveneens hebt u een stevige ondergrond voor de randafwerking van de vijver.
De bakstenen zorgen voor een stabiele ondergrond voor de randafwerking en eventueel kan deze er zelfs aan vastgezet worden met cement of schroeven.
Als u kiest voor een randafwerking met een rand van bakstenen, moet u uiteraard hier rekening mee houden bij het uitgraven van de vijver.

Vanzelfsprekend kunt u de zichtbare vijverfolie ook gewoon ingraven in de tuinaarde rond de vijver als het aanleggen van een bakstenen rand niet mogelijk of gewenst is.
De zichtbare folie kunt u dan afdekken met aarde of laten overgroeien door overplanten.

Vaak heeft men na verloop van tijd problemen met de randafwerking. Deze vriest kapot, gaat kantelen en verschuiven of soms vallen er stukken in de vijver.
Door te kiezen voor één van onderstaande constructie schema's wordt dit voorkomen.

Alvorens de rand definitief vast te zetten en af te werken is het verstandig om de vijver geheel met water te vullen en daarna een week te wachten. Door de waterdruk en het 'zetten' van het materiaal vinden er nog wat bewegingen plaats. De folie moet enige tijd krijgen om zich aan te passen alvorens u de rand definitief vastzet. Om dezelfde reden, snijdt u ook de folieranden niet te kort af maar laat deze ruim de vijverrand overlappen.

Hier ziet u enkele voorbeeldschema's voor een nette randafwerking van de vijverfolie. 

Schema 1
Een afwerking zonder oever- en moerasplanten.

Werktekening randafwerking vijverrand

Noot: Omdat de baksteen hier in voortdurend contact staat met het vijverwater, zijn oude stenen het beste of anders, in het geval van nieuwe stenen, deze eerst te coaten i.v.m. mogelijke ongewenste afgifte van kalkhoudende stoffen. Gebruik nooit kalkzandsteen of bakstenen waar cement (resten) aanzitten!

Schema 2
Een afwerking met een oeverplanten of een moerasgedeelteWerktekening randafwerking vijver met moerasgedeelteSchema 3
De afwerking van een verhoogde vijverrand

Werktekening afwerking verrhoogde vijverrand

Dossier over de aanleg van een moerasfilter of helofytenfilter
Tips om de rand van de vijver mooi af te werken