Alle dekselvaten zijn geschikt als bodemfilter
Vijver onderwaterfilters

Onderwaterfilter

Voor de kleinere vijver en beurs
De onderwaterfilter of bodemfilter heeft een hele kleine capaciteit en is eigenlijk alleen maar geschikt voor hele kleine siervijvertjes.
Ook kent het onderwaterfilter nagenoeg geen bacteriologische werking want daarvoor zit er niet voldoende zuurstof in het water.
Het dient alleen voor de opvang van zwevend vuil in het vijverwater zonder dat dit door bacteriën kan worden omgezet zoals dit in andere filters gebeurt.
In het geval van vervuiling door aanwezigheid van veel vissen, moet u wel overgaan tot filtering met een biologische functie.
Het onderwaterfilter is in feite een kunststof vaatje of tonnetje, voorzien van een geperforeerd deksel, waarin willekeurig filtermateriaal zit.
Dit wordt op de vijverbodem gezet en de uitgang van het filter wordt op een, eveneens op de vijverbodem staande, vuilwaterpomp aangesloten.
Het vijverwater wordt door de pomp door het geperforeerde deksel van het vaatje door de filtermedia naar beneden gezogen.
De pomp voert het aldus gezeefde water terug in de vijver of voert het eventueel op naar een fontein, waterval of beekloop.
Het onderhoud van een onderwaterfilter is tamelijk omslachtig omdat het steeds samen met de pomp uit de vijver moet worden gehaald. Daarbij zitten de elektriciteitsdraden en de slangen vaak storend in het zicht.
Eigenlijk is een onderwaterfilter alleen maar nuttig als u een kleine siervijver hebt en een fontein, waterval of beekloop aan gaat leggen.
In dat geval biedt het onderwaterfilter een geringe toegevoegde waarde voor de filtering van het grove zwevende vuil uit het vijverwater.

Een onderwaterfilter is kant en klaar te koop, maar eenvoudig en goedkoop zelf te maken.
U hebt nodig:
- Een kunststof tonnetje met deksel, zoals bijvoorbeeld een zuurkoolvat (groentenboer)
(Voor minivijvertjes kunt u natuurlijk ook iets kleiners nemen, zoals een plastic pot met deksel)
- Als u het netjes wilt doen: Een slangaansluiting (vijverwinkel of DHZ-winkel)
- Als u het ook minder mag: Siliconenkit (om de slang vast te zetten)
- Een stuk slang naar de pomp
- Een (zelfgemaakt) rooster (bij voorkeur van kunststof)
- Een paar blokjes of stenen als steun voor het rooster
- Filtermateriaal met een goede doorstroming (bijvoorbeeld substraat, sponzen en of filtermatten. Biofiltermateriaal is zinloos)
- Eventueel iets dat kan dienen als hengsel om de filter gemakkelijker uit het water te kunnen halen.

Werktekening onderwaterfilter vijver