ALG is veilig voor alle vijverdieren

Hoe veilig is ALG Vijververbeteraar?

Een experiment met ALG op zoetwater garnalen (lagere dieren)
Een bezoeker van onze site wilde graag zeker weten dat ALG Vijververbeteraar veilig genoeg was.Hij is een fanatiek aquarium- en koiliefhebber en voordat hij zijn mooie koi aan ons product wilde blootstellen, wilde hij eerst voor alle zekerheid een test doen met zoetwatergarnalen uit zijn aquarium. Hieronder volgt zijn verslag.
Inleiding
Omdat ik behoorlijk kritisch ben met het gebruik van middelen in mijn vijver en aquariums wilde ik ALG eens testen. De beste test was voor mij hoe mijn zoetwater garnalen het zouden doen op dit product. Deze zoetwater garnaaltjes zijn namelijk erg gevoelig voor metalen en andere stoffen.Voor deze test heb ik 10 verschillende crystal red garnalen in een 10 liter emmer gedaan samen met een bruissteentje. Bewust verschillende leeftijden gebruikt en zelfs ook een zwangere met eitjes erbij gezet omdat ik wilde weten of het problemen zou kunnen geven bij een bepaalde grootte/leeftijd.Ook heb ik hier wat slakjes bijgevoegd aangezien deze ook wat vertellen over de waterkwaliteit en bij een vervuiling massaal uit het water zullen kruipen
De opstelling van de testemmer
Het water komt uit het aquarium waar ik crystal reds en albino corydoras in kweek.Dit aquarium draait al meer dan 2 jaar erg goed, wat je wel kan zien aan de kleur van het water in de emmer. Kraakhelder!De emmer gevuld met aquariumwater en de slakjes en crystal reds erin gezet.
Hieronder zie je goed de ook nog hele kleine garnaaltjes van net 4mm, de rechterfoto hieronder laat ook de zwangere garnaal duidelijk zien met onder haar buik de eitjes
Hier de opstelling met nog wat alg die ik van de achterwand van het aquarium had gehaald om te kunnen zien wat er met de draadalgen gebeurt.
De ALG in een bakje water vermengd zodat deze goed was opgelost om daarna te verdelen in de emmer. Het bruissteentje zorgt voor circulatie in het water en voor toevoer van lucht.
Een goede dag later wordt het water al weer wat helderder en zie ik de garnalen nog zwemmen.
Dit is al een goed teken voor mij.
Weer wat verder en het water is nagenoeg weer terug helder, de alg is ook wat losser geworden
Maar dit kan met zo'n experiment natuurlijk niet helemaal verdwijnen aangezien er geen afvoer is zoals een filter in de vijver.
Conclusie
De bedoeling van dit experiment was om te kijken of lagere dieren zoals de garnaal, die erg kwetsbaar en gevoelig zijn voor gif en zware metalen, last zouden hebben van dit product.
Bij deze is voor mij het bewijs geleverd dat dit niet het geval is en het product geen effect had op de gezondheid van de dieren.
Dit alleen al is een groot pluspunt aangezien bijna alle anti-algen producten die in de handel verkrijgbaar zijn koper of zink bevatten.
Dit is zo gevaarlijk voor de dieren want het wordt bij de vissen in de lever opgeslagen waardoor uiteindelijk de vis vroegtijdig komt te overlijden.
Dit terwijl men dan niets aan de vis ziet en de waterkwaliteit goed is.
Vaak wordt er dan niet meer gedacht aan het anti-algen product dat men destijds heeft gebruikt.

Eindresultaat van de test

Alle garnalen hebben de test overleefd en ook nadien zijn er geen uitvallers geweest.
Dit product ALG durf ik zonder meer ook te gebruiken in mijn koivijver.

Met vriendelijke groet,
Edwin