Waterlelies
Waterlelies, pure schoonheid

Waterlelies

De koningin onder de waterplanten
De schoonheid van de waterlelie
Niet voor niets zijn er vele schilderijen en gedichten gemaakt met deze feeërieke waterplant als onderwerp. Vanaf april verschijnen de eerste majestueuze bladeren verkennend aan de oppervlakte en een maand later steken de nog gesloten bloemknoppen één voor één hun kopje boven het water. De hele zomer, tot ver in de herfst, ontvouwen zich de bloemen gracieus drijvend op of iets boven het water. Elke bloem schenkt ons gedurende drie of vier dagen de fascinerende momenten van haar sierlijke opening in de ochtend en sluiting in de namiddag om daarna nooit meer te openen en droevig in de diepte te verzinken.Haar plaats is inmiddels ingenomen door een andere bloem en voortdurend vallen ons zoete geuren en een pracht aan kleuren ten deel.Als u dan bedenkt dat waterlelies in elke waterpartij kunnen worden geplaatst, van een drijfschaal tot en met een reusachtige natuurvijver, dan vraagt u zich misschien nu ook af……..Wie wil er nu geen waterlelie in zijn vijver?
Waterlelie vijver
Het nut van waterlelies
Waterlelies zijn niet alleen onbeschrijfelijk mooi maar dragen ook bij aan het klimaat in de vijver.Zo zorgen ze voor schaduw op de vijver waardoor algen minder kans krijgen.Eveneens vormen hun bladeren een goede schuilplaats voor vissen en andere dieren bij dreigend gevaar.
De aankoop van waterlelies
Waterlelies kunnen gekocht en geplant worden van april tot september. Kies de soorten die qua grootte geschikt zijn voor het formaat van uw vijver. Waterlelies zijn verkrijgbaar vanaf 15 cm t/m 150 cm en het heeft weinig zin om een grote soort in een minivijvertje te zetten of andersom, een kleine soort in een grote natuurvijver.De middelgrote soorten zijn het meest geschikt voor de doorsnee tuinvijver.Let er op dat u wel winterharde waterlelies koopt, er zijn verschillende soorten die alleen geschikt zijn voor een serre, kas of binnenvijver.Veel goedkope waterlelies worden aangeboden in kleine potjes van ca. 10 cm.Realiseert u zich dat dit stekjes zijn die moeten worden omgepoot en meestal meerdere jaren nodig hebben om tot bloei te komen.Een wat meer volwassen waterlelie zit in een grotere pot en is duurder, maar dat is het waard als u vanaf het begin de bloemen wilt zien. Als de pot geen echte open vijvermand is, zult u de waterlelie wel moeten ompoten voor u hem in de vijver plaatst.Helemaal ideaal is het als de waterlelies zijn gepoot in kant en klare vijvermanden die u zo in de vijver kunt plaatsen, dan hoeft u ze zelf ook niet meer om te poten.Tot slot, let er op dat de waterlelies die u koopt een harde wortelknol hebben (knijp er even in)Zachte wortelknollen zijn een slecht voorteken omdat ze snel verrotten of zelfs al rot zijn.Voor het planten en eventueel ompoten in vijvermanden, lees hier onder verder.
Geschikte aarde voor waterlelies
Het is belangrijk om de waterlelies in speciaal voor waterlelies geschikte aarde te zetten omdat anders de wortelknol gaan rotten.
Er zijn zakken te koop met speciale aarde of substraat voor waterlelies, maar u kunt ook de aarde voor het poten van waterlelies zelf samenstellen.
Deze aarde voor waterlelies bestaat uit een mengsel van 40 % vette klei, 40% veenaarde en 20% grof rivierzand.
Het verdient aanbeveling om de aarde voor de waterlelies van extra mest te voorzien.
Om te voorkomen dat deze meststoffen in het vijverwater komen is er speciale waterleliemest te koop in tabletvorm of geperforeerde zakjes die de voedingsstoffen langzaam afgeven. Ook ons product Plantex is geschikt voor waterlelies.
De locatie voor het plaatsen van waterlelies in de vijver
Waterlelies groeien van nature in stilstaand water en kunnen heel slecht tegen bewegend water,  zet ze daarom zo ver mogelijk van een fontein of waterval verwijderd.
Alle waterlelies vragen een zonnige plaats om goed te bloeien en ze openen hun bloemen alleen helemaal als de zon schijnt.
Geef de waterlelies dus een plek in de vijver waar ze zo lang mogelijk door de zon beschenen zullen worden.
De juiste diepte voor waterlelies is afhankelijk van het soort en staat meestal vermeld op het etiket.
Sommige mensen kiezen ervoor om de waterlelie tijdens zijn groei aan een steeds grotere diepte te laten wennen, maar er is geen echt bezwaar om ze meteen op de juiste diepte te plaatsen.
Hooguit dat het langer duurt voordat de waterlelie aan de oppervlakte verschijnt.
Waterlelie vijver
Waterlelie in de knop
De meeste waterlelies sluiten hun knop bij zonsondergang en de mooie bloem komt vervolgens bij daglicht weer tevoorschijn.
Het planten van de waterlelies met gebruik van vijvermandjes
Vijvermandjes zijn wel duurder maar kennen vele voordelen boven het los poten van de waterlelies.
Door de open structuur, zorgen ze ervoor dat de vijveraarde niet wordt samengeperst en alle wortels optimaal de voedingsstoffen uit het water kunnen halen.
Ook zijn waterlelies gepoot in vijvermanden beter te onderhouden omdat ze eenvoudig uit de vijver kunnen worden getild en zullen de waterlelies niet kunnen woekeren.
Gebruik een formaat vijvermandjes in verhouding met de (uiteindelijke) grootte van de soort waterlelie.
De kleine en medium soorten kunnen in vijvermandjes van 19 cm en de middel en grote soorten in vijvermanden van 30-40 cm of een speciale niervormige waterleliemand.
In de vijvermanden maakt u eerst een soort binnenmandje met speciaal geperforeerd plastic, jute of iets dergelijks een soort van mandje dat er voor zorgt dat de vijveraarde niet uit kan spoelen.
U plaatst de knol scheef in de vijvermand, dat wil zeggen met de neus (waaruit de stengels groeien) schuin naar boven gericht in het midden van de mand.
Vul de hele mand met aarde en druk deze goed stevig aan. Alleen de neus dient nog deels zichtbaar te zijn.
Maak de aarde goed nat zodat u zeker weet dat er geen lucht meer in de mand zit.
Dek vervolgens de aarde af met een laagje van 2-3 cm fijne kiezel of grof rivierzand.
De waterlelies kunnen nu op de daarvoor bestemde plek in de vijver worden geplaatst.
Tip!
Maak van kabelbinders 2 ogen aan de vijvermanden met waterlelies. U kunt deze zware manden dan later gemakkelijker op de kant tillen voor onderhoud enz. zonder zelf de vijver in te hoeven.
Het planten van de waterlelies zonder vijvermandjes
In een hele grote natuurvijver kunt de waterlelies rechtstreeks in de modderige bodem plaatsen.
In het geval van een andere vijver, gaat u als volgt te werk.
Speciaal in het geval van een vijver gemaakt van vijverfolie, brengt u extra bescherming aan op de plek waar de waterlelies zullen worden gepoot, dit kan met landbouwplastic, worteldoek of iets dergelijks.
Maak een plantenbed van keien of (bak)stenen van 20-25 cm hoog waarin de waterlelies komen te staan.
Bij het gebruik van substraat, kunt u de bedden hiermee opvullen en de waterlelies er in zetten.
Bij het gebruik van waterlelieaarde, legt u eerst een laagje gewassen grind binnen de rand.
Maak op het grind met speciaal geperforeerd plastic, jute of iets dergelijks een soort van mandje met een opstaande rand tegen de zijwand van de keien.
In dit mandje, doet u een laag van ca. 20 cm aarde waarin u de waterlelies poot, druk de aarde daarna heel stevig aan.
Tot slot, dekt u de aarde af met een laagje van 2-3 cm van fijne kiezel of grof rivierzand.
Houdt u er echter wel rekening mee dat het periodiek benodigde onderhoud aan de waterlelie met deze methode veel lastiger is dan wanneer u waterlelies in manden hebt geplaatst.
Vullen van de vijver
Vul na het poten of plaatsen van de planten de vijver zo snel mogelijk af.
Voorkom daarbij teveel stroming in de vijver. Eventueel kunt u het water uit de slang in een emmer of iets dergelijks laten lopen.
Het is eveneens verstandig om de gepote en geplaatste planten goed te doordrenken met water om drijven en kantelen tijdens het vullen van de vijver te voorkomen. Eventueel kunt u ze tijdelijk extra verzwaren met een steen.
Waterlelie in een koivijver
Normaal gesproken kunnen in een koivijver geen planten staan, dus ook geen mooie waterlelie.
Dit omdat de koi binnen de kortste keren de planten helemaal opvreten.
Wilt u toch een mooie waterlelie in uw koivijver, dan is onze Koilelie een optie voor u.
De Koilelie beschermt uw waterlelie (of een andere plantensoort) tegen de vraatzucht van de koi.