Wat is normaal als het om draadalg gaat? Een normale hoeveelheid draadalgen in de vijver betekent dat de conditie van uw vijverwater redelijk tot goed in evenwicht is. Was het u al opgevallen dat het water in uw vijver best helder is? Dat is niet voor niets, dus een kleine felicitatie is wel op zijn plaats. Maar wat is normaal? Elke dag draadalgen verwijderen? Of één keer in de week? En hoeveel dan? Een hele emmer vol of een halve groencontainer? Uiteraard is dat een kwestie van persoonlijke beleving en lastig blijft het. U zit tenslotte niet te wachten op die lelijke draadalgen en steeds opnieuw al dat werk om ze uit uw vijver te vissen. Het blijft onkruid in de vijver en u bent de draadalgen liever kwijt dan rijk, dit nog afgezien van het feit dat extreme draadalgengroei daadwerkelijk voor problemen in de vijver kan zorgen. Daarom gaat deze pagina over de specifieke mogelijkheden die u hebt om de draadalgen in uw vijver te bestrijden en misschien zelfs wel helemaal weg te nemen.
Hoe kan ik draadalg het beste uit mijn vijver verwijderen? Om een van de grootste misverstanden maar meteen uit de weg te ruimen; een UV-lamp helpt niet tegen draadalgen. Laat u dus nooit wijsmaken dat deze apparaten uw draadalgenprobleem op zullen lossen!
Voor de bestrijding van draadalgen staat u een aantal mogelijkheden ter beschikking:
Handmatig
Technische hulpmiddelen
Chemische bestrijdingsmiddelen
'Geheimzinnige' middelen zoals 'White Powder'
Natuurlijke methodes ter bestrijding van draadalgen
"Algen etende" vissen
Als u dit dossier leest, zult u misschien hier minder behoefte aan hebben want u wilt immers van dat steeds maar handmatig moeten verwijderen van draadalgen af zijn, maar toch willen we hier een paar nuttige adviezen geven. Het handmatig verwijderen van draadalgen gaat uitstekend met een stok waaraan een Wc-borstel, of nog beter een zogeheten radiatorborstel is bevestigd. Draai hiermee rond in uw vijver en de draadalgen blijven er vanzelf aan hangen. Hiermee kunt u ook de draadalgen voorzichtig tussen uw vijverplanten verwijderen. Als u een folievijver hebt, gebruik dan nooit een gewone hark in verband met het risico op lekkage, maar een kunststof bladhark. Ook de draadalgen opdraaien aan een ruw houten latje werkt redelijk evenals bij een kleinere vijver, gewoon met de hand. Tot slot, een goede vijverstofzuiger kan uiteraard ook het werk aanzienlijk verlichten. Werk altijd rustig en beheerst zodat de vissen niet gestresst raken en de draadalgen zo min mogelijk kleine deeltjes en sporen verliezen die later weer uitgroeien tot nieuwe draadalgen. Wring of knijp de draadalgen ook nooit uit boven de vijver en gooi het water in de emmer die u gebruikt vooral niet terug in de vijver.
Er bestaan nogal wat vernuftige toestellen en apparaatjes, zoals de bekende I-Tronic om algenvorming te voorkomen en draadalg te bestrijden. De meeste zijn ionenwisselaars en ultrasoon apparaten. Ionenwisselaars voegen op automatische wijze zware metalen zoals koper en zink toe aan uw water. Als u daarvoor kiest, kunt u ook een stuk koperen pijp in uw water leggen of naar de apotheek gaan en een zakje zinkoxide kopen. Beide een stuk goedkoper dan die apparaten en even schadelijk voor de algen, helaas tegelijkertijd ook voor slakken, andere lagere dieren en op termijn eveneens voor uw vissen. Klanten hebben ons gemeld dat na gebruik van een bepaald merk I-Tronic, alle ongewervelden zoals slakken al heel snel waren gestorven. Een betere waarschuwing tegen het gebruik van een I-Tronic is er niet aangezien deze dieren lager in de voedselketen staan dan vissen. U mag er daarom vanuit gaan dat de door deze apparaten afgegeven koperionen ook worden opgeslagen in het weefsel van uw vissen. Er zijn gevallen bekend van bloeddoorlopen vinnen (teken van grote stress bij vissen) en zelfs acute vissterfte door stress vanwege het apparaat; niet doen dus! De fabrikant aanvaardt overigens (heel gemakkelijk) geen enkele aansprakelijkheid. Ze beweert dat de stress en sterfte ook door andere oorzaken kan zijn gekomen en doet alle negatieve ervaringen af als indianenverhalen. Het is ons echter een raadsel dat dit apparaat nog gewoon verkocht mag worden, gezien de ervaringen van onze klanten! De ultrasoon apparaten sturen, zoals de naam al aangeeft, ultrasone geluidsgolven door het water hetgeen de vorming van draadalgen tegen zou gaan. Dit doordat het de plantcellen vernietigt middels lucht- of in dit geval waterdrukverschillen. De ervaringen in de praktijk zijn niet bepaald gunstig te noemen. Ze werken niet afdoende tegen draadalgen en de grote vraag blijft hoe de uitwerking op termijn zal zijn op de planten en de vissen met hun gevoelige zijlijnorganen en luchtgevulde zwemblazen. Ook schijnen ze, naar verluidt, een dodelijk effect te hebben op de bacteriehuishouding in de vijver. Ons advies is, in het geval van de I-Tronic, ionenwisselaars, ultrasoon apparaten, of hoe ze ook worden genoemd: Te duur, niet voldoende werkzaam en te onveilig. Besteedt er uw zuurverdiende geld niet aan. Vaak hebben ze de meest fantastische namen en dito beloftes, maar in feite kunnen we ze allemaal op één hoop gooien, een grote en veel te dure schroothoop!
Chemische middelen voor bestrijding van draadalgen in de vijver zijn volop verkrijgbaar op alle bekende verkoopadressen. Ze zijn verkrijgbaar als vloeistof, in poedervorm en onder verschillende merknamen. Qua werkzame stoffen zijn ze in drie groepen onder te verdelen. A) Op basis van kopersulfaat en of zinkoxide, B) op basis van pesticiden, op deze producten vaak algiciden genoemd en C) op basis van fosfaatbinders. Over A) is al iets gezegd onder punt 2. Over B) hoeven we niets anders over te vertellen dan dat het puur gif is. C) Fosfaatbinders werken volgens het principe dat het teveel aan voedingsstoffen in het vijverwater worden gebonden zodat het niet langer beschikbaar is voor opname door algen (en vijverplanten) en daarmee de groei belemmert. Fosfaat is echter maar één soort voedingsstof. Mocht er teveel nitraat of Co2 in uw water zitten (andere voedingsstoffen) dan werkt het middel helaas niet. Behalve dat ook de voedingsstoffen worden gebonden die uw vijverplanten nodig hebben, zijn de gebruikte fosfaatbinders zelf ook vaak weer schadelijke chemicaliën. Lood om oud ijzer dus.
Met name in de vijverspeciaalzaken en bij koihandelaars worden producten aangeboden tegen draadalgen waarvan de samenstelling niet bekend wordt gemaakt. Een voorbeeld hiervan is het zogenaamde 'White Powder' Met gebruikmaking van de meest fantastische omschrijvingen worden deze 'Japanse' poedertjes tegen draadalg voor grof geld verkocht. Er is echter alle reden om zeer terughoudend te zijn met het gebruik van deze 'wondermiddelen'. Als extra waarschuwing, hebben wij een speciale pagina gewijd aan de samenstelling en risico's van White Powder.
De natuurlijke methode van algenbestrijding waar de laatste tijd veel aandacht voor is, is het gebruik van gerststro of gerststro-extracten. Hoewel natuurproducten, kennen deze wel een zeker risico. Meer informatie over het gebruik van gerststro in de vijver
Laat u geen vissen verkopen die in de handel als algeneters in de vijver worden verkocht. Grondeltjes worden vaak als algeneters aangeduid maar ze eten vrijwel geen algen. Ze wroeten daarentegen in de bodem op zoek naar kleine diertjes en vermeerderen zich met een enorme snelheid. Uw problemen zullen door dit visje eerder toenemen dan afnemen. Wees ook terughoudend met de aankoop van (albino) graskarpers, ook deze worden vaak als algeneters verkocht. Houdt u er echter rekening mee dat deze vissen verkocht worden als ze een cm of 10-20 zijn en dan zou u er heel veel moeten plaatsen, wil het effect hebben. Ze kunnen echter wel meer dan een meter lang worden en eten dan binnen no time al uw vijverplanten op.
Grondels zijn géén algeneters!
(Albino) graskarpers eten ook uw vijverplanten op.
Ik hoor vaak dat het beter is om helemaal niets te gebruiken in de vijver. Waarom nu dan wel? We kennen het wantrouwen tegen algenbestrijders onder de vijverkenners maar al te goed. In feite hadden ze ook gelijk, totdat onze ALG-vijververbeteraar op de markt kwam. Behalve de schadelijke effecten die hierboven al vermeld zijn, trad er na gebruik van de bestaande algenbestrijders bijvoorbeeld soms hernieuwde extreme algengroei op. Dit omdat het symptoom werd bestreden (de draadalgen) en niet de oorzaak. Redenen genoeg dus voor het wantrouwen tegen de bestaande anti-algenmiddelen. Toegegeven, ook de ALG-Vijverbeteraar van schonevijver.nl neemt niet de oorzaak van extreme algengroei weg. Daarvoor dient u toch echt structurele maatregelen te nemen, al stimuleert ALG-vijververbeteraar wel de bacteriële werking en de plantengroei in de vijver, welke gezien kunnen worden als structurele verbeteringen. Maar ook kent ALG-vijververbeteraar het bezwaar van een nieuwe algenexplosie niet want het heeft een langdurige werking op het biologisch evenwicht. Dan is er een categorie mensen die deze poeders enz. te duur vindt. Dat kan natuurlijk, maar wij geloven niet dat dat op onze ALG-vijververbeteraar van toepassing is. Tot slot, zijn er mensen die uit principe weigeren om welk middel dan in hun vijver te gebruiken. Dit omdat het “onnatuurlijk” zou zijn, het volgens hun allemaal chemische rotzooi is en omdat je vooral geduld moet hebben om op een “natuurlijke en biologische” manier van de draadalgen af te komen. Heel tegenstrijdig, geven dezelfde mensen vaak wel honderden euro’s uit aan UV-lampen, filters, skimmers en andere apparatuur, maar ook aan bijvoorbeeld middelen voor waterverbetering. Daarbij zich meestal niet realiserend dat een vijver zoals wij die kennen, helemaal geen natuurlijke biologisch evenwichtige biotoop is, maar een hele kleine en door ons zelf kunstmatig gecreëerde. En als u goed gelezen hebt, onze ALG-vijververbeteraar ís juist een natuurproduct en volledig natuurlijk van samenstelling.