![]() |
Vijver biologisch evenwicht
|
Voor een vijver zijn drie hoofdwaarden van belang:
Meetwaarde | Streefwaarde |
pH of zuurgraad | 7 - 8,5 |
kH of carbonaathardheid | > 6 |
gH of gezamenlijke hardheid | > 10 |
pH of zuurgraad
Deze factor is van groot belang bij het streven naar een goede waterconditie en heeft een grote invloed op een goede groei en gezondheid van de planten en vissen in uw vijver.
Een neutrale waarde ligt tussen 7 en 8,5 Daarboven of daarbeneden is er sprake van een slecht (zuur of basisch) vijvermilieu.
Bij voortdurende afwijkingen van de streefwaarde ontstaat er een regelrechte bedreiging voor uw vissen en planten.
Nitriet (waarde = 0)
Nitriet wordt geproduceerd door bacteriën in de vijver en in het filter bij het afbreken van ammoniak.
Nitriet is niet zo giftig als ammoniak maar kan, bij een te grote verhouding, eveneens bedreigend zijn voor de gezondheid van het het dierlijke vijverleven. Nitriet zorgt voor slecht functionerende kieuwen van vissen waardoor deze vaak lusteloos en naar adem happend aan de oppervlakte of bij de inlaat van de filter in de vijver hangen.
Door weer andere bacteriën wordt nitriet omgezet in het tamelijk onschuldige nitraat welke de planten als voeding opnemen.
De aanwezigheid van zowel ammoniak als nitriet komt voor in de volgende situaties: