Vijver aanleggen stap voor stap

Alles over een vijver aanleggen
Vijver aanleggen
Stappenplan voor het aanleggen van een vijver
Vijver aanleggen, stap voor stap
Wat is er mooier dan op een zwoele zomeravond te kijken naar al het leven in en rond de vijver in de tuin? Het geluid van een waterval of een kabbelend beekje geeft rust na een lange dag hard werken. Of ontspant u zich liever in een mooie, heldere en op natuurlijke wijze gefilterde zwemvijver? Hoe dan ook, een mooie vijver is een sieraad in de tuin en een weldaad voor de mens. Het is dan ook geen wonder dat de vijver zich steeds meer in de belangstelling mag verheugen. Ook u overweegt nu zelf een vijver in de tuin aan te leggen en waarom zou u ook niet? Er is immers geen tuin zo klein of er past wel een vijver in en zelf een vijver maken is niet zo moeilijk.
Misschien al enthousiast geworden, bent u nu op zoek naar meer informatie over zelf een vijver in uw tuin te maken. Dan bent u in ieder geval al op de juiste plek aangekomen. Schonevijver.nl biedt een schat aan informatie over alles dat met vijvers te maken heeft en is voor u een uitstekende informatiebron als het gaat om het realiseren van uw nieuwe vijver. Sterker nog, wij hebben voor u een compleet stappenplan klaar voor de aanleg van verschillende soorten vijvers en op onze website vind u allerlei andere nuttige tips en informatie over vijvers.Toch, voordat u ook maar een schop in de grond gaat of laat zetten, zou u zich eerst een aantal belangrijke basisvragen moeten stellen.
Beginnersfouten
De grootste fout die beginnende vijverbezitters maken is om, zonder na te denken en een plan vooraf, een gat te graven, een pompje, vijverfolie, planten en vissen te kopen en binnen een dag een vijver te realiseren. Een mooie probleemloze vijver realiseer je niet snel even, dat kost tijd!Eenmaal gemaakte fouten zijn bijna niet te herstellen dus moeten er verantwoorde keuzes worden gemaakt om veel onnodig werk, hoge kosten en teleurstellingen te voorkomen. Stelt u zichzelf eens de onderstaande vragen en ga dan pas over tot het ontwerp en de aanleg van een vijver.

Wil ik wel een vijver in de tuin?
Natuurlijk wilt u een vijver anders zou u dit waarschijnlijk niet hebben gelezen.
Maar een vijver aanleggen is nog maar de eerste stap; bedenk dat het houden van een vijver een hobby is  waarin u tijd, moeite en geld zult moeten steken.
Het is dus meer dan een vijver aanleggen en er verder niet meer naar omkijken in de verwachting dat alles wel goed zal gaan.
Als u niet bereid bent om met enige regelmaat naar uw vijver om te kijken, kunt hem beter niet aanleggen want dan wordt uw vijver een teleurstelling of zelfs een bron van ergernis.
Neemt u van ons aan, dat die mooie heldere en schone vijver met die prachtige planten en vissen die u laatst zag en die u inspireerde om zelf ook een vijver in uw tuin aan te leggen, dat deze vijver keurig onderhouden wordt en niet vanzelf zo mooi is geworden.
Toch hoeft u zich hierdoor niet te laten weerhouden want het onderhoud van een vijver valt best mee en een met goed aangelegde en onderhouden vijver blijven de kosten en de tijd die u eraan moet besteden ook binnen de perken. Daarbij komt nog, dat de plek in de tuin waar nu uw nieuwe vijver zal komen, geen ander onderhoud meer kent.  U hoeft immers niet het gras van een vijver te maaien, te bestraten of ieder jaar opnieuw bloembollen op die plek te poten.

Welke vijver wil ik?
Er zijn verschillende soorten vijvers met ieder hun specifieke eigenschappen en karakteristieken. Maar ook ieder met hun eigen manier van vormgeving, aanleg, budget, onderhoud en kosten. Dit is iets om terdege rekening mee te houden, maar helaas blijkt dat niet iedereen zich verdiept in het voor hem meest geschikte type vijver voor ze starten met de aanleg. Toch is naast de juiste locatie in de tuin en het formaat van de vijver, het gewenste type vijver heel belangrijk alvorens met de werkzaamheden te starten. De vijvers zoals wij die in onze tuinen kennen, zijn grofweg in 4 soorten onder te verdelen. En daar ligt eigenlijk de eerste keus die u moet maken als u besloten hebt om een vijver aan te leggen. Eenmaal gemaakte fouten zijn namelijk moeilijk of niet te herstellen.
Natuurlijke vijver of plantenvijver
Bij de natuurlijke vijver, ook wel plantenvijver genoemd, staan de planten centraal. De bodem van dit type vijver kent verschillende dieptes zodat de waterplanten op de juiste diepte geplant kunnen worden. Vanzelfsprekend moet hiermee bij de aanleg rekening worden gehouden. In deze vijvers wordt in het algemeen geen vissen of slechts een enkele vis gehouden waardoor ook een evenwichtige en heldere vijver zonder een filtersysteem mogelijk is. Deze vijver zal wel andere levende dieren aantrekken zoals insecten en amfibieën. Het diepste punt van deze soort vijvers is maximaal 80-100 cm. Het onderhoud beperkt zich tot het onderhoud aan de planten en het af en toe controleren van de waterkwaliteit en de kosten voor onderhoud zijn dan ook relatief laag. Behalve de kosten voor aanleg, is de benodigde investering is grotendeels eenmalig vanwege de aanschaf van de vijverplanten. Deze zijn van jaar tot jaar te splitsen en te vermeerderen.
Gemengde vijver
Een vijver die op dezelfde manier wordt aangelegd en ingericht als een natuurlijke vijver maar dan met een combinatie van waterplanten en een aantal vissen. Doordat vissen afvalstoffen produceren, zijn een of meer filtersystemen en vaak ook andere technische en of fysieke voorzieningen gewenst. Vanzelfsprekend kunt u in dit type vijver beter geen plantenetende vissen uit te zetten zoals koi of andere karperachtigen. Dit tenzij u maatregelen neemt om deze vissen van de beplanting af te schermen. Geschikte vissen zijn bijvoorbeeld goudelritsen, goudwindes, shubunkins en sarasa’s, deze laten de planten met rust. Behalve onderhoud aan de vijverplanten, kent de combinatievijver ook regelmatig onderhoud aan de technische installatie. Verder moet eens per jaar de vijver van bodemslib worden ontdaan en dient voortdurend te worden gezorgd voor een goede waterkwaliteit en gezondheid van de vissen. Uiteraard hebben de vijvervissen ook voer nodig en af en toe medicamenten. De onderhoudskosten zijn gemiddeld te noemen, terwijl de investering gemiddeld tot hoog kan zijn, afhankelijk van het formaat van de vijver en de wensen.
Koivijver
Koi zijn prachtige vissen om te zien maar ze hebben een speciaal aangelegde, ingerichte en onderhouden vijver nodig. In het gedeelte waar de koi zwemmen kunnen geen planten worden geplaatst. Koi zijn namelijk planteneters en zullen alle planten die ze in de vijver tegenkomen opeten.Dit betekent dat er een technisch hoogwaardige filterinstallatie van een grote capaciteit dient te komen, eventueel in combinatie met een apart moerasplantengedeelte. Dit gedeelte, een zogenaamd helofytenfilter, betekent dus de aanleg van een extra vijver die in verbinding staat met de koivijver en waartussen het water wordt rond gepompt.Tot slot worden er vaak nog andere technische voorzieningen getroffen zoals bijvoorbeeld een vijververwarming of een UV-lamp.Voordeel is dat de koivijver zelf in een hele strakke vormgeving kan worden aangelegd zonder rekening te hoeven houden met beplanting. Uiteraard kunt u ook kiezen voor een wat meer natuurlijk vormgeving.
De diepte van een koivijver is minstens 150 cm, dit in verband met het overwinteren van de koi.
Afhankelijk van de grootte en gebruikte materialen is de investering hoog tot zeer hoog, niet in de laatste plaats door de aanschaf van de koi zelf. De mooiere en grotere exemplaren zijn behoorlijk prijzig. Een koivijver dient voortdurend te worden onderhouden om de gezondheid van de vissen te garanderen. Ook de techniek behoeft regelmatig onderhoud. Daarom zijn de onderhoudskosten vrij hoog, mede vanwege de energielasten in verband met de gebruikte apparatuur, de regelmatig benodigde waterverversingen en andere zaken zoals het voer en medicamenten. Je kunt stellen dat een koivijver geschikt is voor iemand die van een vijver echt zijn nieuwe hobby wil maken.
Zwemvijver
De belangstelling voor een zwemvijver in de tuin is sterk groeiende want een zwemvijver biedt een veel mooiere aanblik dan een blauw betegeld zwembad in de tuin. Ook biedt het de mogelijkheid om, zonder gebruik van chloor en andere chemicaliën, gezond en helder zwemwater in uw eigen tuin te realiseren.
Een zwemvijver bestaat net zoals een koivijver uit twee delen, een filterend moerasplantengedeelte (helofytenfilter) en een gedeelte zonder planten waar u in kunt zwemmen. Daarbij wordt soms ook nog een ondersteunende technische filterinstallatie aangelegd, vooral als de zwemvijver tijdens bepaalde perioden intensief gebruikt gaat worden.
Het houden van vissen in een zwemvijver is ongebruikelijk, doch niet onmogelijk. De vraag is alleen of mens en vis het prettig vinden om met elkaar in aanraking te komen.
Het zwemgedeelte kan zowel in een strakke vorm als in een meer natuurlijk vorm worden gerealiseerd.
Bij de natuurlijke vormgeving past men vaak ook oeverbeplanting toe uit esthetische overwegingen.
Het zwemgedeelte is 140-160 cm diep, dit is voldoende om te kunnen zwemmen en nog dieper water blijft veel langer (te) koud.
De investering in de aanleg van een zwemvijver is vrij hoog, niet in de laatste plaats door het meestal vrij grote formaat. 
Daarbij komt nog dat de aanleg vaak van een dergelijk bouwkundig grote omvang is, dat met dit werk beter door professionals kan laten uitvoeren. Het onderhoud beperkt zich tot het af en toe schoonmaken van het zwemgedeelte en het onderhoud van het moerasplantengedeelte, de onderhoudskosten zijn dus relatief gezien laag te noemen.