Kies de juiste soort vijverpomp
Vijverpomp soorten

Kies de juiste vijverpomp

Hoe maakt u de juiste keuze voor een vijverpomp?
Een motor van een vijverpomp die continu in gebruik is gedurende het gehele jaar maakt miljoenen omwentelingen per jaar.
Daarbij komt nog de voortdurende belasting door vervuiling met nagenoeg geen onderhoud.
Een vijverpomp moet dus een degelijke constructie hebben en speciaal voor het gebruik in de vijver ontworpen zijn. (zie ook dompelpompen hier onder)
Het verdient dus aanbeveling om een betrouwbaar merk te kiezen met een goede garantie.
Sommige fabrikanten geven wel tot 5 jaar garantie!
Naast de aanschafprijs is met name het energieverbruik van belang omdat een energiezuinige vijverpomp een hogere aanschafprijs snel heeft terug verdiend. Uiteraard kiest u ook het juiste type pomp met de juiste capaciteit
Wettelijke eisen
In een zwemvijver mag nooit een pomp worden geplaatst, deze dient in een zogeheten droogopstelling buiten de vijver te worden geplaatst. Voor meer informatie over de techniek bij een zwemvijver,  klik hier
Het elektrische net waaraan de pomp wordt aangesloten, dient aan de wettelijke eisen te voldoen.
De motor moet volledig waterdicht zijn volgens IP 68 norm
De stroomkabel moet van rubber zijn, waterdicht aangesloten op de pomp en zijn voorzien van een aangegoten stekker.
Het droge elektrische gedeelte van de pomp is gescheiden van het natte pompgedeelte en daarom meestal ingegoten in kunststof.
Kwaliteit van de vijverpomp
Bij een goede kwaliteit vijverpomp zijn de as en lagers gemaakt van keramiek.
Pompen met een kleine capaciteit die niet zijn bedoeld voor continu gebruik mogen een meer eenvoudige constructie hebben.
Deze zijn minder duurzaam en lager geprijsd.
Beveiliging
In een goede vijverpomp is een temperatuurbeveiliging voorzien die bij een te hoge temperatuur van de motor de pomp uitschakelt.
De meeste pompen starten na afkoeling van de motor vanzelf opnieuw op.
Als dit zich voordoet moet de pomp wel gecontroleerd worden op een mogelijk defect.
Prestatie
Elke fabrikant doet opgave van de capaciteit bij haar verschillende modellen vijverpompen.
Deze opgave betreft de maximale opvoerhoogte in meters en de maximaal haalbare capaciteit in liters doorstroming van vijverwater per uur. Meestal staan de betreffende gegevens ook in een grafiek op de doos vermeld.
De opvoerhoogte is de rechte verticale afstand tussen de uitlaat van de pomp en het hoogste punt waar het water naar toe kan worden gepompt.
De doorstroomcapaciteit van het vijverwater wordt ook wel debiet genoemd.
Dit opgegeven debiet is de capaciteit vanaf het punt van verlaten van het vijverwater uit de pomp.
Met andere woorden, een bruto capaciteit zonder de eventuele weerstand van leidingen, bochten, enz.
De doorstroomcapaciteit van het vijverwater dient dus vooraf te worden omgerekend naar een netto capaciteit zodat u zeker weet dat u een pomp aanschaft met voldoende capaciteit.
Bereken hier de benodigde capaciteit van de vijverpomp
Dompelpomp voor de vijver
Over dompelpompen
Soms laten beginnende vijverhobbyisten zich verleiden om een dompelpomp aan te schaffen voor het gebruik in hun nieuwe vijver.
Hoewel de prijs van een dompelpomp veel aantrekkelijker is dan die van een vijverpomp, is een dompelpomp totaal ongeschikt als vijverpomp.
Dompelpompen zijn niet geschikt voor volcontinu gebruik en ook veel duurder qua stroomgebruik.
Om een vergelijking te maken: Een gemiddelde dompelpomp gebruikt 250 Watt om 5000 liter water per uur te verplaatsen terwijl een vijverpomp voor dezelfde hoeveelheid water slechts de helft van dat wattage verbruikt!
Behalve het risico van schade aan de dompelpomp door het continu gebruik, gebruikt u dus ook ongeveer twee keer zoveel energie als nodig is. Bij de huidige prijzen voor elektriciteit wel even iets om over na te denken.
Het is wel handig om een dompelpomp te hebben om bijvoorbeeld de vijver of een moerasfilter snel leeg te kunnen pompen, maar gebruikt u hem dus nooit als continu werkende vijverpomp