Vijverfolie aanbrengen
Vijverfolie aanbrengen

Aanbrengen van de vijverfolie

Met vijverfolie kunt u elke vorm van vijver realiseren
Vijverfolie aanbrengen
Als u het goed hebt gedaan, hebt u nu een vijverkuil uitgegraven waarin de plateaus voor de plateaus voor de vijverplanten op diverse hoogtes zijn aangebracht en de horizontale oppervlakken bedekt zijn met 10 cm klapzand. Ook is de rand van de vijverkuil precies waterpas gemaakt.
1. Het berekenen van de benodigde vijverfolie
Als u de vijverfolie en beschermingsdoek al in huis wilt hebben voor u met het graafwerk begint, kunt u de volgende vuistregel hanteren voor het bepalen van de benodigde afmetingen.Vijverlengte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 70 cm. Vijverbreedte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 70 cm. U hebt ook dezelfde hoeveelheid aan beschermend doek en eventueel worteldoek nodig.
2. Het ter plekke opmeten van de benodigde folie
Leg een touw in de lengterichting van de al uitgegraven vijverkuil en laat deze de omtrekken van eventueel aangebrachte plantenplateaus volgen. Schrijf deze lengte op en reken er 70-100 cm bij voor de benodigde overlapping ter afwerking van de vijverrand. Herhaal dit in de breedte van de vijver. Nu weet u de benodigde hoeveelheid vijverfolie maar ook die van het beschermende doek dat er onder dient te worden aangebracht.
3. Bestellen en kopen van de folie en het vliesdoek
Bij sommige bedrijven kunt u het folie exact en kant en klaar op maat laten maken. Uiteraard moet u het dan wel vooraf bestellen, maar dan hoeft u zelf de folie niet te lijmen of te lassen. De folie is per strekkende meter te koop in breedtes van 2, 4, 5, 6, 8 of 10 meter op rollen van meestal maximaal 25 meter lengte, hoewel sommige dunnere PE en PVC folies ook op grotere lengten te koop zijn. Er zijn echter ook pakketten met standaard voorgesneden afmetingen te koop. Uiteraard probeert u zoveel mogelijk de vijverfolie aan één stuk te krijgen maar bijvoorbeeld bij grotere benodigde breedtes is de vijverfolie, met name de EPDM en de PVC uitvoeringen, eenvoudig zelf te lijmen, PE vijverfolie is zeer lastig zelf te lijmen en moet eigenlijk hoogfrequent worden gelast.
4. Welke kwaliteit vijverfolie en materialen?
De tegenwoordige kwaliteit van PVC vijverfolie is uitstekend te noemen. Het is verkrijgbaar in verschillende diktes en soepel genoeg om gemakkelijk te kunnen verwerken. De verkrijgbare diktes zijn 0,5 mm voor de gemiddelde tuinvijver, 1,0 mm bedoeld voor de wat grotere of meer belaste vijver tot en met zelfs 1,5 mm dik voor de allergrootste zwemvijvers. Wij adviseren u om de veel hogere aanschafprijs van EPDM (rubber) vijverfolie alleen voor lief te nemen als u een vijver wilt maken die snel kan beschadigen. Let ook op de garantie van de aangeboden vijverfolie. Soms wordt verteld dat je het beschermingssdoek ook kunt vervangen door oude kranten of iets dergelijks. Dat kan, maar is niet aan te bevelen omdat deze beschermlaag binnen de kortste keren weg zal rotten. Ook andere beschermingsmaterialen zoals turfmolm, etc. zijn niet bepaald bestendig of eenvoudig te verwerken. Neem dus ook de relatief geringe aankoopsom van een beschermend vliesdoek en of worteldoek voor lief. U doet uzelf er een plezier mee bij het aanbrengen en u vergroot er de houdbaarheid van uw vijverfolie aanzienlijk mee.
5. Het transport van de vijverfolie
Houdt u er rekening mee dat een pakket vijverfolie vrij zwaar kan zijn. Regelt u dus eventueel iemand die u kan helpen tillen of laat het aan huis bezorgen. Uiteraard zorgt u ervoor dat de folie niet beschadigd kan raken tijdens het transport.
6. Als de vijverfolie is gekocht
Als u de folie hebt gehaald of als het is afgeleverd, bewaart u het dan op kamertemperatuur tot u het gaat aanbrengen. Koude folie zal een stuk minder flexibel zijn en meer plooien tijdens het aanbrengen.
7. Het aanbrengen van het beschermingsdoekAls er kans bestaat op doorgroeiende wortels, moet u als eerste worteldoek aanbrengen. Vervolgens legt u het vliesdoek, dat dient ter bescherming van de vijverfolie, op de bodem van de vijver en rol het uit langs de wanden omhoog. Hierbij volgt u de contouren van de vijver zo goed mogelijk. Als u aan alle kanten over de rand van de vijver bent en het doek ligt goed op zijn plaats, dan verzwaart u de overlapping tijdelijk met keien, tegels of iets dergelijks. De overlapping over de rand van de vijver snijdt u nog niet af. Soms wordt geadviseerd om oude kranten of gewoon textiel te gebruiken als bescherming voor de vijverfolie. Hoewel goedkoper dan speciaal vijver beschermingsdoek, raden wij u dit af omdat het na verloop van tijd zal vergaan en gaan rotten.
8. Het aanbrengen van de vijverfolie
Leg de vijverfolie in het diepste gedeelte van de vijver, rol het uit en werk lang de wanden omhoog. Probeer de folie zo glad en plooiloos mogelijk op de bodem en langs de wanden te leggen, de eventueel aangebrachte plateaus zo glad en goed mogelijk volgend. Leg de vijverfolie echter niet te strak omdat het later door het water nog naar buiten wordt gedrukt. Let erop dat u tijdens het aanbrengen van de folie zo min mogelijk de uitgegraven plantenplateaus beloopt en daardoor beschadigt. De overlapping van de vijverfolie die over de vijverrand ligt verzwaart u, maar snijdt u nog niet af.
9. Glad en plooiloos afwerken
Ondanks dat u er uw uiterste best voor hebt gedaan om ze te voorkomen, zullen er altijd wel enige grotere en kleinere plooien in de vijverfolie blijven zitten, met name in de hoeken. Zolang er nog geen water in de vijver zit, lijkt dit lelijk maar maakt u zich er niet al te druk om. Als de vijver eenmaal is gevuld, zullen deze plooien worden platgedrukt en ziet u er nagenoeg niets meer van.
10. Wel of geen vijversubstraat
Bij voorkeur brengt u geen substraat aan op de bodem. De toegevoegde waarde voor bacteriën is nihil en het bemoeilijkt het latere onderhoud van de bodem. Breng alleen een laag van 20-30 cm vijversubstraat aan op de bodem van de vijver als u daar rechtstreeks planten in wilt poten. Als u uitsluitend vijverplanten in een mandje gaat plaatsen hoeft u geen substraat op de bodem aan te brengen. Bega echter nooit de fout om gewone tuinaarde of potgrond als bodembedekking te gebruiken! Deze grond is veel te rijk aan voedingsstoffen en zorgt onherroepelijk voor problemen zoals algenvorming. Zorg eventueel voor stabiele plekken op de bodem om de plantenmanden op te zetten en om zelf op te kunnen staan bij later onderhoud van de vijver. Om deze stabiele plaatsen op de bodem te creëren zijn betonnen stoeptegels uitermate geschikt. Ook, als u daarvoor hebt gekozen, kunt u nu op de bodem verhogingen aanbrengen voor waterplanten, bijvoorbeeld door het stapelen van bakstenen.
11. Het water kan in de vijverNu kunt u de vijver helemaal vullen met water. Gebruik hiervoor bij voorkeur gewoon schoon kraanwater. Regenwater uit dakgoot of regenton is minder geschikt om de vijver mee te vullen omdat regenwater zachter en zuurder is en een te hoog gehalte aan voedingsstoffen kan bevatten. Vooral water uit de dakgoot kan veel organische voedingsstoffen en metaalzouten bevatten en daardoor hebt u kans op veel algenvorming in de vijver. Als u toch regenwater gebruikt om de vijver (bij) te vullen dan is het van belang om regelmatig de waterwaarden te controleren en bij te stellen.Water uit sloten, enz., hoe ogenschijnlijk helder en gezond ook, is af te raden vanwege de kans op ziekten en parasieten en ziektekiemen.
Grondwater van een goede kwaliteit kan eventueel worden gebruikt om de vijver te vullen. Vaak bevat het echter een hoog ijzergehalte dat het water bruin zal kleuren. Dit is op zich niet erg maar het kan lang duren voor het water weer helder wordt. Een voortdurende sterke beluchting helpt hierbij.
Met name in agrarische gebieden waar veel (kunst)mest wordt gebruikt, kan grondwater soms fosfaten of nitraten bevatten. Deze zorgen voor een zeer sterke algengroei en daarbij zijn fosfaten ook nog eens moeilijk uit het vijverwater te verwijderen. Het verdient daarom aanbeveling om in agrarische gebieden het grondwater vóór gebruik te testen op de aanwezigheid van fosfaten en nitraten.
Tip!
Noteer de standen van de watermeter voor en na het vullen. U weet dan voortaan exact wat de inhoud van uw vijver is.
12. Genoeg voor vandaag!
Laat de vijver zich een dag 'zetten'. Door de druk van het water zullen de wanden nog enigszins naar buiten worden gedrukt en zal het folie er met kracht tegenaan worden geperst en in de juiste vorm worden gedrukt. Dit vergt enige tijd en pas daarna kunt u de folie aan de randen definitief afsnijden, vastzetten en afwerken.
13. De randafwerking van de vijverfolie
De eenvoudigste randafwerking van vijverfolie is de volgende. U graaft een geul van ca. 15 cm diep rond de hele vijver en legt hier de vijverfolie doorheen. U snijdt dan de vijverfolie op de juiste lengte af en gooit de geul daarna weer met zand dicht. U bent dan in principe klaar om de rand van de vijver verder aan te kleden en te camoufleren.
Wilt u echter een strakke en meer degelijke afwerking van de vijverrand, dan kunt u ook kiezen voor één van de methodes waarbij u gebruikt maakt van bakstenen. Bekijk hier hoe een solide vijverrand te maken
14. De vijverrand moet nog worden aangekleed
Om uw vijver helemaal mooi af te werken wilt u natuurlijk ook nog de randen mooi bekleden.
Voor meer informatie over de mogelijkheden en onmogelijkheden, Bekijk hier de verschillende mogelijkheden voor afwerking van de vijverrand
15. Klaar voor gebruik?
De technische aanleg van uw vijver is nu wel voltooid maar hij is nog niet helemaal klaar.
Een vijver heeft namelijk tijd nodig om een natuurlijk biologisch evenwicht te bereiken; hij moet als het ware 'rijpen'.
De vijverplanten moeten eerst gaan groeien om hun zuiverende werk te kunnen doen, de bacteriële huishouding in de vijver en in het filter heeft tijd nodig om te volgroeien.
Deze natuurlijke processen vergen tijd, de waterkwaliteit moet nog op orde komen en daarom is het sterk af te raden om meteen vissen in uw vijver zetten.
U kunt het opstartproces versnellen door AquaProtect en BioBacter toe te voegen. Dit zijn dé opstartproducten voor een vijver.
Ook kunt u algenvorming tegengaan door ALG-Start toe te dienen maar desondanks bestaat er een kans dat u in het voorjaar toch te maken krijgt met groen vijverwater of met draadalgen. Dit is vrij gebruikelijk bij nieuwe vijvers. Controleer daarna ook altijd even de hardheid van het water, de zogenaamde gH waarde en stel deze bij indien nodig. In te zacht water groeien planten slecht en is moeilijk een biologische evenwicht te bereiken.
Wanneer mogen de vissen erin?
Bij een in het najaar aangelegde vijver kunt u in het voorjaar gerust vissen in uw vijver uitzetten.
Bij een vijver die in het voorjaar gereed is gekomen moet u echter minimaal 6 weken wachten.
Ook moet, voor het uitzetten van de vissen, altijd de pH waarde (zuurtegraad) van uw vijverwater worden gemeten en eventueel worden aangepast.